06 Velj 2018 Šibenska biskupija Š. Biskupija
    721

SRIMA: Predstavljena knjiga „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0

Knjiga mons. dr. sc. Jurja Batelje „Komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca" u izdanju Postulature bl. Alojzija Stepinca predstavljena je u ponedjeljak 5. veljače u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u župi Srima. Knjigu je uz autora predstavila i liječnica prof. dr. sc. Neda Aberle.


Promocija ja započela prigodnim obraćanjem šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Naglasio je kako treba trajno nasljedovati blaženog Alojzija Stepinca. U njegovom životu trebamo crpiti snagu za današnje vrijeme. Snagom vjere koju je Stepinac životom posvjedočio mi se uvijek iznova možemo nahraniti.

Prof. dr. sc. Neda Aberle u svom je izlaganju ustvrdila da su komunističke vlasti kardinala Stepinca trovale hranom priloživši toj tezi toksikološke i kemijske nalaze koji su rađeni devedesetih godina u Hrvatskoj i inozemstvu. Osvrnula se na Stepinčevo stanje po izlasku iz Lepoglave, te podsjetila kako je u službenom priopćenju

5. prosinca 1951. istaknuo da je otpušten na kućni pritvor u Krašić zbog teške bolesti. Pitajući se "kako su znali da je teško bolestan", rekla je da se "pretpostavlja da je nadbiskup Stepinac bio diskretno ozračen radioaktivnim tvarima, za što nemamo konkretne dokaze ali imamo svjedočenja na crkvenom sudištu.

Možemo reći da iako su postojale sumnje i naknadna svjedočenja da je kardinal sustavno trovan, dokazi su dobiveni nakon njegove ekshumacije 1993. S obzirom da su dokazane visoke koncentracije teških metala u kostima, analizirani su i uspoređeni simptomi koje je imao kardinal sa simptomima trovanja, rekla je dr.

stepinacknjiga18002.jpg

Aberle, te se kratko osvrnula na simptome koji su primijećeni kod Stepinca, a koji mogu biti uzrok bolesti, ali i trovanja pojedinim metalima.

Autor knjige mons. dr. sc. Batelja naglasio je kako knjiga donosi mnoštvo dokumenata koji snažno govore o progonu i mučeničkoj smrti blaženog kardinala Stepinca. U osvrtu na knjigu naglasio je kako je ona drukčija od onih ranijih. Ona će u vaše svijesti i u vaše savjesti unijeti nešto novo da otkrijete nehumano lice komunističkoga sustava što naš čovjek danas, nažalost, zaboravlja. Istaknuo je da Stepinac i njegovo mučeništvo može biti nadahnuće za nas danas.

Promocija knjige završila je prigodnim obraćanjem umirovljenog biskupa Ante Ivasa koji se kroz prigodne stihove prisjetio blaženog Alojzija Stepinca. U glazbenom dijelu programa nastupili su Pučki pivači svetog Jakova.

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica