11 Velj 2018 Morski.hr Čitatelj portala Morski.hr
    5946

Između Plave plaže i Tribunja: Pune vreće ježinaca trpaju u automobile i voze u nepoznato

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
0

Pratimo ih već tjednima. U sred bijela dana dođu automobilima zagrebačkih, varaždinskih, zadarskih ili šibenskih tablica, izvade velike plastične spremnike, obuku odijela i zarone. Natrpaju ih pune ježinaca, pa onda u mrežaste vreće i automobile. Nemaju straha jer ih nitko ne kontrolira. Poslali smo i prijave nadležnoj inspekciji, zvali na telefon, evo i jučer zadnji put, ali odgovora nema! – kaže za portal Morski.hr njihov čitatelj, autor ovih fotografija i nastavlja kako je nakon svega bio primoran fotografirati ih na djelu!

 

– Ježinci vjerojatno odlaze za talijanske restorane. Ja ih prijavljujem Ministarstvu, ali ne vidim da ovi bilo što poduzimaju. Znam da je jedna moja prijava stigla do Inspektora u Šibeniku ali ne znam jesu li ovi išta napravili! Nije mi bilo svejedno slikavati ih al sam uspio dokumentirati nekoliko da se nađe – kaže čitatelj portala Morski.hr

U ovom slučaju ježinci se vade između Plave plaže, hotela Punta i Tribunja. Zbog plitkog terena vađenje nije problematično, a velika je vjerojatnost da zbog nedostatka adekvatne kontrole ovo nije jedinstven slučaj na našoj obali

Inspektori: Brod je na popravku 9 mjeseci i nemamo s čim raditi!

Šibenski inspektori tvrde da nisu ni mogli izlaziti na teren jer im je službeni brod bio u kvaru gotovo 9 mjeseci! „Tako su ovakvi slučajevi nažalost izvan našeg dosega", kaže Viši ribarski Inspektor pri Ministarstvu poljoprivrede, Nikica Skroza.

– Nade smo polagali u policiju koji imaju 14 ovlaštenih osoba, a tu je još i carina i inspektorica zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša. Područje koje spominjete je već prije dosta osiromašeno svim vrstama i oni vjerojatno kupe zadnje što je ostalo, ja ih spriječiti ne mogu – kaže inspektor. Na upit zašto je brod bio na popravku toliko dugo, kaže da na to pitanje ne zna odgovor, stoga to ostavljamo za Ministarstvo poljoprivrede.

Izdane 3 dozvole za obrte, ali unosniji je rad na crno

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za ovo područje izdalo je tri dozvole za komercijalni izlov ježinaca, po jednu u Šibenik, Brodaricu i Bilice. U uvjetima između ostalog stoji da da ježinci moraju biti veći od 4 cm u promjeru, ne smiju se vaditi na području Istre, a nije dozvoljeno korištenje ronilica, ribolovnog alata i opreme.

– Mi ćemo sa strane Uprave ribarstva do kraja tjedna izvršiti nadzor radi li se u ovom slučaju o navedenim obrtima ili ne, o čemu ćemo vas i obavijestiti – zaključuju iz inspektorata.

Da je ovo unosan biznis, pogotovo ako se radi na crno, govore brojke. Za kilogram ježinaca otkupna cijena je 2 eura ili 15 kn. Jedan ronilac dnevno može izvaditi 300 kg, što znači dnevnicu od 4.500 kn.

Cijeli članak možete pročitati na portalu Morski.hr ovdje, a nadopunu članka ovdje

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica