28 Velj 2018
    1247

Iako je nitko nije očekivao u ovo doba godine, ona se pojavila

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 28 Veljača 2018 14:12

Glavata želva, ugrožena morska vrsta već nekoliko puta se pojavila na podvodnoj kameri Martinska ali nitko je nije očekivao u ovo doba godine. Jutros se usprkos hladnom moru koje je kod podvodne kamere bilo samo 4°C pojavila i napravila nekoliko prekrasnih kadrova koje možete pogledati na ovom linku.


Kako se može pročitati na Wikipedia malo je poznato da je upravo Jadran jedno od dva najznačajnija područja ishrane i zimovališta glavate želve u Sredozemlju. Nadolaskom zime i padom temperature mora morske kornjače smanjuju svoju aktivnost i povlače se na morsko dno gdje, smatra se, prezimljuju ukopane u pijesak i mulj.

Takve životinje u hibernaciji često završavaju u ribarskim koćama, a zbog iznenadnog buđenja i niskih temperatura mora padaju u stanje šoka. Ribari takve želve vraćaju u more, no neke od njih ne uspiju zaroniti natrag na dno i nastaviti prezimljavanje, već dezorijentirano plutaju na površini nošene vjetrom i strujama. Kako su morske kornjače hladnokrvni organizmi čiji je cijeli život ovisan o temperaturi okoliša, takve će životinje zbog niskih temperatura uginuti.

Za sada se još ne zna koliki je obim ovog problema, no poznato je da u koćama u Jadranu svake godine završi oko šest tisuća želvi, od čega samo u hrvatskim vodama oko dvije i pol tisuće, što zasigurno ima velik negativan utjecaj na opstanak ovih ugroženih organizama.

Nadajmo se da će sa našom kornjačom sve biti u redu, a podmorje uživo možete pratiti na ovom linku.

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica