20 Ruj 2019 Stanko Ferić
    4097

Mnogo je ljudskih života izgubljeno, no bilo bi ih još više da nije bilo zdravstvenih radnika

RUJANSKI RAT: Priča dvije vodičke medicinske sestre koje su požrtvovno radile dan i noć da spase vojnike i civile

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)
Poslijednja izmjena dana Petak, 20 Rujan 2019 22:19
RUJANSKI RAT: Priča dvije vodičke medicinske sestre koje su požrtvovno radile dan i noć da spase vojnike i civile Stanko Ferić

Rujanski rat bio je ključan za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu, a nakon njega prestala se priznavati Jugoslavija. Bitka se odvila od 16. do 23. rujna 1991. godine, a u bezizglednoj situaciji hrvatske su snage uspjele obraniti grad od srpskih osvajača. Morao se obraniti šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. 

U svemu tome stradalo je i propatilo mnogo Vodičana, a dvije medicinske sestre Jadranka i Tehana Sladoljev koje su tada radile u ratnoj ambulanti ispričale su nam svoju priču. Zahvaljujući pripremljenosti i požrtvovnosti našeg stanovništva zdravstvena zaštita u Vodicama za vrijeme rujanskog rata funkcionirala je na najboljem nivou koliko je to tada bilo moguće.

-    To je počelo u ponedjeljak navečer. U utorak ujutro smo došli u ambulantu, no kako je već išlo gore prema Haciendi mi smo išli bez ikakve opreme u podrum stambene zgrade preko puta. Otamo smo išli u ambulantu Tribunj jer tamo još nisu padale granate, započela je sestra Tehana Sladoljev.

Tamo su proveli par sati. 

-    Govorila sam da ajme ako nas netko bude trebao, a nikoga u ambulanti, mi se moramo vratiti. I jesmo. Tada su nam doveli teško ranjenog u kičmu, a nas par sestara bez liječnika smo učinile sve što smo mogle i znale dok je došao liječnik. Bilo ga je jako teško dalje transportirati. 

Iza toga su išli za Olympiju gdje su bili par mjeseci. Bilo je tu i ranjenika s kojima su spavali po strunjačama. Oni nisu bili teško ranjeni, a ni za pustiti kući. 

-    17. rujna je bilo najgore. Tada je poginuo Cvitan blizu skloništa u Bumbinoj kući. Taj dan je palo jako puno granata kroz cilo misto. Bilo je puno ranjenih. Mali Ivica Birin je ranjen u petu, Joško Dunat po cijelomu tijelu kao da ga je netko iz lovačke puške gelerima izrešetao. Pun tih sitnih metala. Strašno je bilo. 

I u Zatonskoj su padale granate te je i tamo poginuo Stipan Mijaljević. 

-    Doveli su nam ga u Olympiju i doktor Antić iz Biograda se zatekao kod nas. Kad je ušao kod nas rekao je 'Što je ovo, pa ovo je kao Bejrut'. Tih dana je kod sadašnje uljare teško ranjen jedan iz Brodarice, opskrbili smo ga koliko smo mogli, vozili su ga u Biograd no ipak je podlijegao ozljedama.

Ratna ambulanta nalazila se u podrumskim prostorijama hotel Olympije a teži ranjenici na razne načine prebacivani su u bolnice u Biogradu i Zadru dok se most nije otvorio. Prema riječima doktora Matijaševića iz biogradske bolnice za vrijeme od 19. do 25. rujna 1991. godine u biogradsku bolnicu primljeno je 7 ranjenika s našeg područja.

-    Olympija je bila naše sklonište i radno mjesto. Uvjeti su bili takvi kakvi su bili, materijala nam je ponestajalo. Niotkud ništa nismo mogli dobit, a prije oslobađanja mosta je bilo zbilja kritično što se tiče sveukupnog materijala.

Prvih sedam dana sestra Tehana Sladoljev zapela je u bolnici u Šibeniku kad je išla u posjet mužu i ocu. Most se zatvorio i više se nisu mogli vratiti.

-    Čim je otvoren mi smo došli u Vodice, doveo nas je jedan Lacmanović sa svojom autom te sam se odmah priključila u ambulantu u Olympiji. Nije više tada falilo puno toga. Priključivali su nam se i sezonci, došla je i doktorica Nelka Tomić, doktorica Ojdana Krečak…Uvijek je bilo sestara, doma bi se otišao samo oprati, tamo smo bili stalno.

Radija si sve šta je tribalo. Na teren su išli samo na poziv. Čim bi zazvonio telefon, nisu mogli od straha. Jedan od tih kobnih poziva bio je i o ranjenom Điđiju.

-    Išle smo pokojna Blandina i ja i to je bilo strašno. Ona vojska, prvi susret sa svime time… jednostavno strašno za vidjeti. Raketira se tada i Okit. Kad smo čekali da ga donesu govorili su nam da bježimo od bolničke aute jer avioni vide bijelo pa je bilo lako za raketiranje. 

Ispred njih je vozio Sučev Radoslav, a njih Tome Prčikolac. 

-    Išli smo kroz polja, malo je skrenija i vika da ne idemo tim putem jer su tamo mine. I to mi je ostalo u strašnom sićanju. Poginili su tamo Varaždinci, mislila sam gotovo je, sad ćemo i mi.

Dok su kroz polja došli do lokacije, došli su gardisti i ponudili ih vodom. 

-    Kako smo izletili nije bilo ničega. Brali su nam grozja da se napojimo, bilo je prevruće. Kad su ga doveli u šatorskom krilu, on je bia gotov. Blandina nije imala mira, želila ga je vidjeti. Ta scena mi se zauvijek urizala zbog tog pogotka u glavu.
 


Poslije tog perioda, srećom bilo je vrlo malo ranjenika. Bilo ih je uglavnom oko 7,8 osoblja, a bili su prisutni doktori Franulović, Marušić i Periša. U skloništu je tada kod Bumbe na Poljani rođen Bruno Ferara, a u kući Domenika Mateša.

-    Nakon par mjeseci vratili smo se u ambulantu, ali su uslijedili minobacački pozdravi svaki mjesec. Srušeno je nekoliko kuća. Među zadnjima ih je većina palo u more. U jednom restoranu svaku večer su se okupljali mladi i vojska, mislim da se zvao More. No, večer prije bili su neki neredi i bio je zatvoren. Raketa je pala drito na krov pa srećom nitko nije bio ranjen. Uvijek je bilo, lezi uza zid i čekaj di će pasti…, prisjetila se sestra Jadranka.

Slično se nadovezala i sestra Tehana.

-    Kad je prošlo, spasija si se. Muž mi je bia na terenu pa si uvik bija u strahu, šta će se njemu desiti, a dica sama doma. Ako bi pucalo, išli bi uza zid da te ne bi nešto pogodilo. Bilo pa prošlo pa se ne ponovilo više nikada, kazala nam je sestra Tehana Sladoljev.

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close