Siječanj 18, 2023 4096

Novi pogon za proizvodnju TV modula u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

U Vodicama kod Šibenika, uskoro treba započeti radom pogon za montažu modula za televizore u boji. Novi pogon u Vodicama proizvodit će godišnje rezervne dijelove za 25 000 televizora u boji s velikim ekranom i 10 000 portabl televizora. Pogon će ubrzo početi s radom, a zapošljavat će 38 radnika. Iduće godine, kad bude završena druga faza pogon će zapošljavat stotinu radnika, najviše žena.

Dobro zvuči vijest da je u današnje vrijeme. Međutim radi se o isječku iz novina 1975. godine koju je pronašao Dinko Križan Vučak dok je pretraživao digitaliziranu građu o Vodicama.
Spomenimo kako se pogon za proizvodnju modula TV-a nalazio poviše Borika od 1975. do 1982. godine, kada na tom mjestu dolazi Metlika (tekstilna industrija – gdje se šivalo donje rublje).

A evo što je Dinko još našao o Vodicama u starim novinama

Zagrebački katolički list je 1861.g. je donio opširnu "pomorsku reportažu" o primorskim mjestima u Dalmaciji , koje je u ono vrijeme bilo najzgodnije obići brodicom, naravno ljeti; čime zacijelo spada u starije ako ne i najstarije novinske tekstove o Vodicama, u zagebačkim novinama.

Podsjetnika radi, ovo se zbivalo u vrijeme hrvatskog bana Josipa Šokčevića.

Jedno stoljeće kasnije, zagrebački mjesečnici "Građevinar" i "Matica hrvatskih iseljenika" pišu o pripremama za gradnju hotela u Vodicama i otvaranje pogona za proizvodnju tv-dijelova.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Siječanj 2023 21:16
djelomob1.jpg