Travanj 01, 2023 777

Veliki liturgijar Velikog Tjedna - dar Vodica i don Antuna Božina cijeloj hrvatskoj bogoslužnoj baštini

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Naš vrijedni Dinko Križan Vučak u svojim istraživanjima stare literature ponovo je otkrio neke zanimljive detalje iz povijesti. Ovaj put donosi podatke o velikom vodičkom župniku don Antun Božinovu i njegovom liturgijariju Velikog Tjedna

Početkom osamnaestog stoljeća, dok su po našem zaleđu turske čete još ubirale harač, mrko gledajući prama Okitu; dok su vodički težaci oprezno radili na svojim "kmetijama"; kroz to vrijeme u tadašnjem kaštelu Vodice, veliki, a zaboravljeni vodički župnik don Antun Božin nadahnut Mukom Gospodina Našega Isusa Krista i inspiriran požrtvovanim Vodičanima, marljivo je dovršavao veliki liturgijar Velikog Tjedna sa više od trista stranica koji se tiskao u Veneciji 1704 g. a koristio se u cijeloj Dalmaciji.

Poslije tiskanja drugog izdanja u Zadru 1854 g. vjerojatno se koristio od Istre do Boke Kotorske; i u skraćenom obliku ostao je u crkvenoj uporabi do današnjih dana. Za don Antuna Božina je napisao don Krsto Stošič da je pisac iz Jezera.

Ovime su Vodice darovale po svom zaslužnom župnniku don Antunu Božinu cijeloj Hrvatskoj Bogoslužje Velikog Tjedna na hrvatskom jeziku i time doprinijeli višestoljetnoj tradiciji njegovanja Pasionske baštine.

Za kraj recimo još i to da je don A. Božin napisao i katekizam za djecu (moguće prvi u Hrvatskoj) Nauk maljahne dičice, također u Vodicama.
izvori: Hrvatska enciklopedija, M.Ujević 1941; Hrvatska revija, J.Aranza 1940.

Bogoslužje Velikog Tjedna s Mukom po Mateju, Luki, Marku, Ivanu ; i s ostalim molitvama Velikog Petka; za kojim slijedi cijelo Bogoslužje sv.Trodnevlja; sa svima pjevanim čitanjima,psalmima i Večernjim (misama);
Koji bi složen na poštenje Božje a na korist moje braće Hrvatov. U Veneciji 1704 godine

 

Poslijednja izmjena dana Subota, 01 Travanj 2023 15:16
djelomob1.jpg