Svibanj 29, 2023 1030

Oživljavanje povijesti: Dinko Križan Vučak pronašao priču o glavaru Vodica iz 19. stoljeća

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Naš sugrađanin, Dinko Križan Vučak, poznat je po svojoj strastvenoj posvećenosti istraživanju stare literature. Njegov rad donosi živopisne slike prošlih vremena i likova koji su oblikovali našu povijest. Njegovo najnovije otkriće je članak objavljen u "Narodnom listu", poznatom zadarskom tiskovnom listu, iz veljače 1885. godine. Ovaj članak pruža zanimljiv uvid u život i rad glavara Vodica, Stjepana Čorića.

Izvorni tekst, kao što ga je pronašao Dinko, opisuje djelovanje Stjepana Čorića, marljivog glavara Vodica iz 1885. godine. Čorić, jasno vođen dubokim smislom za opću dobrobit, nastojao je unaprijediti svoje mjesto na različite načine. Njegovi su pothvati uključivali postavljanje javne rasvjete, s fenjerima kao izvorom svjetlosti, uređenje ulica i klupa, poznatih kao 'sidja'.

No, posebno je impresivna njegova predanost opremanju dvorane za mjesno zborovanje. Ova dvorana, osim što je bila mjesto okupljanja i rasprava, postala je i simbol lokalnog identiteta i ponosa. Čorić je, naime, dao naslikati grb Trojedine Kraljevine - Hrvatske, Slavonije i Dalmacije na strop dvorane, čime je odala počast svojoj domovini.

djelomob1.jpg