Rujan 21, 2023 1128

Obadva, obadva, oba su pala: Usklik koji je obilježio Domovinski rat

Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

U srži hrvatske kolektivne memorije, usred herojstava Domovinskog rata, nalazi se spontani usklik "Obadva, obadva, oba su pala". Ovaj oduševljeni uzvik Filipa Gaćine, hrvatskog branitelja, zabilježen je na jednoj od najpoznatijih video snimki iz toga doba, snimljenoj 21. rujna 1991. godine od strane Ivice Bilana.

Usklik je postao sinonimom za uspjeh i hrabrost. Njegova popularnost ne jenjava ni danas, često se koristi u kraćem obliku "Oba su pala" kako bi se opisao neki veliki uspjeh ili pobjeda. Ovaj uzvik odnosi se na slavni događaj iz Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić uspjeli oboriti dva neprijateljska zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb, koji su pripadali JNA.

No, kako je narod reagirao na ovaj događaj? Kako bi uhvatila puls mještana i saznala njihove osjećaje nakon ovog herojskog čina, ekipa Tadašnje televizije Vodice, s Markom Vučkom iza kamere i reporterkom Đinom Sladoljev, napravila je kratki video prilog. Anketirali su mještane Vodica, postavljajući im pitanja o tome jesu li vidjeli snimke obaranja aviona i kakve emocije ih obuzimaju nakon takvog povijesnog trenutka.

S vremenom, ovaj uzvik nije samo ostao zapamćen kao herojski trenutak, već je postao i simbolom otpora, hrabrosti i odlučnosti hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata. Služi kao podsjetnik na sve ono što je Hrvatska pretrpjela, ali i na sve što je postigla u svojoj borbi za neovisnost.