Rujan 29, 2023 2881

Istraživanje stare literature otkriva zanimljivosti o žandarmerijskoj postaji u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Uz znanstveno istraživanje i strast prema staroj literaturi, Dinko Križan Vučak, naišao je na zanimljive podatke iz povijesti Vodica. Njegovo nedavno otkriće, dva članka objavljena 1880. godine u Narodnom listu i izvješću Dalmatinskog sabora u Zadru, daju nam uvid u žandarmerijsku postaju u Vodicama iz 19. stoljeća.

Prema informacijama iz austrijskih godišnjaka, žandarmerijska postaja u Vodicama uspostavljena je najkasnije 1855. godine. U to vrijeme, postaja je brojala između 3 i 4 žandara koji su bili većinom Austrijanci. Iako njihova prisutnost nije uvijek bila omiljena među lokalnim stanovništvom, bilo je iznimaka koje su stekle poštovanje i simpatije.

Posebno se ističe priča o žandarskom "stražmajstoru" Josefu Kausalu, koji je, zahvaljujući svom poštenju i nepristranom pristupu poslu, zaradio poštovanje lokalnih stanovnika.

Tako je 1880. godine, prilikom njegovog premještaja iz Vodica, lokalno stanovništvo odlučilo prirediti svečani ispraćaj u njegovu čast. To samo potvrđuje koliko je njegova prisutnost i doprinos bio cijenjen među Vodičanima. A deset godina kasnije, jedan drugi časnik koji je bio poznat kao "fuhrer" dobio je oproštajnu večeru, još jedan primjer dubokog poštovanja koje su neki žandari uspjeli izgraditi tijekom svoje službe.

Zahvaljujući gospodinu Dinku Križanu Vučaku i njegovoj strastvenoj posvećenosti istraživanju, danas imamo bolji uvid u povijesne trenutke našeg grada. I naravno, velika zahvala Tončiju Juričevu Grginovu koji je ustupio fotografiju koja dodatno obogaćuje ovu priču.

Poslijednja izmjena dana Petak, 29 Rujan 2023 16:42