Studeni 03, 2023 643

Tradicija i zajednička zahvalnost: Kako je smrt Petra Zurića okupila zajednicu

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Dinko Križan Vučak, istražitelj stare literature, pružio je uvid u značajnu povijesnu epizodu koja se odvijala u kasnom 19. stoljeću, povezanu s obitelji Zurić. U siječnju 1882. i travnju 1883. godine, u Narodnom listu objavljene su informacije vezane uz smrt i sahranu Petra Zurića, koji je dugi niz godina služio kao upravitelj vlastelinstva hrvatskog plemića kneza Frane Borellia na Vrani. Njegov sin, vodički župnik don Niko Zurić, koji je u to vrijeme također obavljao dužnost vijećnika općine Tisno, iskoristio je priliku da putem zadarskih novina izrazi zahvalnost brojnim uglednim osobama, službama i institucijama iz Šibenika, Vodica i Tisnoga. Posebno je zahvalio vodičkim bratovštinama Presvetog Sakramenta, Srca Isusova i Gospe Karmelske, kao i "svemu puku vodičkome" za iskazanu ljubav i odanost prema obitelji Zurić u tom emotivnom razdoblju.

Petar Zurić je, nakon 36 godina lojalne službe knezu Borelliu, umirovljenje proveo u Vodicama, gdje je živio sa svojim sinom svećenikom. U tom razdoblju, njegov život obilježila je neočekivana, ali dobrodošla financijska potpora u obliku mirovine koju mu je pružio knez Borelli. Ovaj čin financijske potpore, koji je za to vrijeme bio solidan, dodatno je osnažio vezu između obitelji Zurić i plemićke obitelji Borelli.

Fotografiju stare crkve sv. Križa, koja pruža vizualni uvid u vremenski kontekst ovih događaja, ljubazno je ustupio Tonči Juričev Grginov. Kroz ovu priču, odražava se duboka zahvalnost i zajedničko poštovanje članova zajednice u tim povijesnim trenucima.