Studeni 17, 2023 3506

U novom glasilu Hrvatske liječničke komore objavljen članak o dr. Martinu Čičin-Šainu, prvom liječniku iz Vodica

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

U najnovijem izdanju glasila Hrvatske liječničke komore objavljen je detaljan članak o dr. Martinu Čičin-Šainu, prvom liječniku iz Vodica. Dr. Čičin-Šain, rođen 30. kolovoza 1898. godine u Vodicama, bio je pionir u liječničkoj profesiji u tom području.

Nakon završetka školovanja u gimnazijama u Zagrebu, Susaku i Senju, te nakon I. svjetskog rata, dr. Čičin-Šain upisuje studij medicine u Zagrebu, a diplomirao je u Beču 1924. godine. Karijeru je započeo kao općinski liječnik u Šibeniku, Stankovcima i Tisnom, a tijekom II. svjetskog rata pružao je medicinsku pomoć partizanima u Dalmaciji.

Nakon rata, nastavio je rad u Zagrebu, gdje je bio zaposlen u Poliklinici za V i VI rajon grada Zagreba, te u Zavodu za socijalno osiguranje NR Hrvatske. Umirovljen je 1965. godine, a preminuo je 15. ožujka 1967. godine.

Dr. Čičin-Šain bio je oženjen s Lipom (Ljeposavom) Grubišić i imao je dvoje djece. Poznat je bio po svojoj humanosti i spremnosti da pomogne pacijentima, kako medicinski, tako i financijski. Osim medicine, bio je strastveni ribolovac i filatelist. Osnovao je prvi nogometni klub u Šibeniku i bio mu predsjednik 8 godina, a onda su ga izabrali počasnim predsjednikom.

Za više informacija o životu i radu dr. Martina Čičin-Šaina, cijeli članak možete pročitati u prilogu ovog izdanja glasila. 

Rad o dr. Martinu Čičin-Šainu upravo objavljen u "Liječničkim novinama" za studeni 2023. napisao je dr. Ivica Vučak, naš Vodičanin koji živi u Zagrebu. Dr. Vučak objavljuje svoje radove iz "Povijesti medicine" o istaknutim liječnicima u glasilu Hrvatske liječničke komore „Liječničke novine“.

Download Now

File name: Liječničke novine

3604 62
Poslijednja izmjena dana Petak, 17 Studeni 2023 17:02