Rujan 21, 2015 4100

OBA DVA: Uzvik koji je ušao u legendu kao simbol otpora srpskoj agresiji

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Na današnji dan 1991. godine u šestom danu bitke za Vodice i Šibenik, Goran Pauk i Neven Livajić oborili su dva neprijateljska Jastreba JNA, a mladi 23-godišnji Filip Gaćina, koji je toga dana punio topove, sav ushićen je povikao "Obadva, obadva, oba su pala!".

Bio je to uzvik nade, uzvik koji je ušao u legendu kao simbol otpora srpskoj agresiji. Nažalost, Filip, koji je preživio rat, poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998. godine.

Neka mu je vječna slava i hvala! Počivao u miru!

Snimka našeg Ivice Bilana postala je moralna vodilja za brojne hrvatske dragovoljce i vojnike.

Nekadašnja Televizija Vodice u kojoj je snimatelj bio i Ivica Bilan odigrala je značajnu ulogu u Vodicama tijekom Domovinskog rata kada je ekipa od tridesetak volontera zabilježila preko tisuću sati video materijala o napadu i uspješnoj obrani Vodica u rujanskom ratu 1991. godine.

Televizija Vodice, osim što je sama priređivala informativne emisije, bila je i cjelodnevni dežurni informator mještanima koji su u svakom trenutku na ekranu mogli pročitati upute kriznog stožera.

Kada je agresor žestoko napao sustav odašiljača i veza HRT-a s namjerom da ostvari informativnu blokadu, Televizija Vodice je putem satelitskog prijenosa dovodila signal u vodičke domove. Tih ratnih dana HTV se mogao gledati u Vodicama.

Dokumentarni film "Podvizi i sudbine: Oba dva" iz 1991 godine koji je nastao u proizvodnji Dramskog programa Hrvatske Televizije te u režiji Dominika Zena pogledajte gore.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 21 Rujan 2015 00:02
djelomob1.jpg