Rujan 21, 2021 46904

Razgovor s Ivicom Bilanom koji stoji iza legendarne snimke...

Na današnji dan: 'OBA DVA' uzvik je koji je ušao u legendu kao simbol otpora srpskoj agresiji

Ocjeni sadržaj
(50 glasova)

Na današnji dan 1991. godine u šestom danu bitke za Vodice i Šibenik, Goran Pauk i Neven Livajić oborili su dva neprijateljska Jastreba JNA, a mladi 23-godišnji Filip Gaćina, koji je toga dana punio topove, sav ushićen je povikao "Oba dva, oba dva, oba su pala!". Bio je to uzvik nade, uzvik koji je ušao u legendu kao simbol otpora srpskoj agresiji. Snimka našeg Ivice Bilana, koji je radio na tadašnjoj Televiziji Vodice, postala je moralna vodilja za brojne hrvatske dragovoljce i vojnike. Zamolili smo ga da se prisjeti tog dana...

ivicab.jpg

Kad je započeo napad na Šibenik i Vodice postrojba u kojoj je bio Ivica Bilan, zatekla se sa šibenske strane mosta. Bili su upućeni na rogozničko područje jer su se tamo nalazile tri kasarne JNA koje je trebalo zauzeti. Zahvaljujući uspješnom pregovaranju i uz jako malo puškaranja, uspjeli su!

- U blizini kasarne u Zečevu nalazila se marina Kremik. Bio sam u šoku kad sam shvatio koliko se silnog naoružanja, pogotovo topovskog streljiva, nalazilo samo nekoliko stotina metara zračne udaljenosti od marine smještene u predivnoj uvali. Ubrzo nam se pridružio general Ademi, stručnjak za artiljeriju. Gotovo svo topovsko streljivo ukrcali smo u kamione koji su odaslani posvuda po Hrvatskoj.

Nad kasarnom su stalno nadlijetali avioni koji su dolazili uglavnom s bihaćkog aerodroma, a Bilan i postrojba bili su na putu prema Šibeniku i Vodicama koje su stalno napadali.

- Bilo je mučno gledati plamen koji je dolazio iz tih mjesta, a biti bez prave informacije što se to događa jer nismo imali normalnu komunikaciju s 'vanjskim svitom'. Ta radost koja se osjetila kad su oboreni neprijateljski avioni zato je posve razumljiva.

Bilo je to 21. rujna u predvečernjim satima. Avione su oborili Neven Livajić sa strijelom i posada protuzračnog topa u kojoj su bili Goran Pauk, Dražen Bilać te naš sumještanin Damir Fržop.
- I dva dana ranije oboren je jedan avion koji je pao kod Ražnja. Njega je oborio naš sumještanin koji o tome ne voli pričati, pa mu neću ni spominjati ime. Snimio sam rušenje i tog aviona, ali snimka nije ispala dobra pa zato nije ni emitirana.

Ono veselje na snimci i uzvik 'Oba dva, oba su pala!' proizveli su Ante Ivica Klarić (brat fra Petra Klarića koji je za vrijeme rata boravio u Vodicama) i Filip Gaćina.
- Kad je završio "Rujanski rat", nakon 11 dana, došao sam kući i pregledao snimke. U tom trenutku nisam bio ni svjestan što sam zapravo snimio.

Nažalost, Gaćina koji je preživio rat, poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998. godine u zaleđu Zadra.
- Zasluženo će ostati u trajnom pamćenju cilog naroda, a meni posebno jer ga doživljavam kao sinonim za poštenog hrvatskog mladića, iznjedrenog u siromašnoj burnoprimoštenskoj obitelji, koji je 'bez fige u džepu' volija ovu našu zemlju. Zemlju koja bi mogla biti i bolja nego šta jest, ali... Valjda će ju neke mlađe generacije učiniti boljom..., zaključio je Bilan naš razgovor.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 20 Rujan 2021 23:18