Listopad 25, 2020 2756

DARIVANJE KRVI TRADICIJA JE U OBITELJI JANKOV-BULAT

Biti dobrovoljni darivatelj krvi je časno i humano jer pomaganje je uistinu nešto predivno, posebno kada znaš da nema zamjene za ljudsku krv

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Ove godine, povodom obilježavanja Dana darivatelja krvi 25. listopada Ani Bulat Jankov je trebalo biti uručeno priznanje za jubilarnih 35 darivanja, međutim zbog situacije s korona virusom svečana dodjela se odgađa za neka bolja vremena. Ali, nju to nije spriječilo da nastavi sa svojim nesebičnim darivanjem za koje kaže da je transfuzija ljubavi.

Četrdesetjednogodišnja majka dvoje djece, voditeljica računovodstva u Osnovnoj školi Vodice, tajnica – volonterka u Jedriličarskom klubu Tijat, te više od 20 godina članica Kluba dragovoljnih davatelja krvi Vodice od svoje punoljetnosti nesebično daruje krv.  

Ani Bulat Jankov darivanje krvi je postalo dio života, a humanost i nesebično darivanje usađeno joj je od djetinjstva, od njezinih roditelja koji su također dobrovoljni darivatelji krvi.

-  Moj otac prvi put je dao krv 1991. god., u vrijeme dok je bio rat u Hrvatskoj. Iako sam tada imala samo 11 godina sjećam se i danas tog trenutka i njegovog osjećaja ponosa i sreće. Jedva sam čekala da napunim 18 godina te da i ja pružim svoju ruku. Prvim davanjem krvi, 18.02.1998.g., sam osjetila taj nevjerojatni osjećaj sreće što sam svojim darivanjem pomogla nekom – započela je Ana Bulat Jankov. 

Uz roditelje i Anina sestra je dobrovoljni darivatelj krvi, kao i Anin suprug, te suprugov brat. Svako darivanje krvi Ani je važno, ali neka ipak ostanu zauvijek u sjećanju.

-    Jedno darivanje posebno pamtim i nosim u srcu. Bila je nestašica krvi i tražila se moja krvna grupa za jednu našu, meni posebno dragu sumještanku. Odazvala sam se akciji od srca i taj osjećaj kada sam znala kome direktno pomažem je nekako poseban, nekako drugačiji – rekla nam je Bulat Jankov. 

Bez obzira na epidemiološku situaciju, Klub dragovoljnih darivatelja krvi Vodice, čija je članica i Ana, ostvario je 475 doza krvi u deset mjeseci ove godine. Od 10 planiranih akcija svih 10 je uspješno održano zahvaljujući Osnovnoj školi Vodice i Gradskoj knjižnici Vodice.

U Klubu bilježe porast dobrovoljnih darivatelja, te ih je s mjesecom listopadom bilo za 18 više. U akcijama tijekom prvih deset mjeseci ove godine pristupilo je 558 osoba, a uspješno je darovalo krv 476, od čega 356 muškaraca i 120 žena. 

Ana je krv do sada darovala 36 puta, dok cijela njena obitelj broji ukupno 230 darivanja krvi. 

Uz članstvo u Klub dragovoljnih darivatelja krvi Vodice Ana i njena obitelj su i članovi Hrvatskog Crvenog križa, svi osim maloljetnih članova obitelji za koje vjeruje da će nastaviti njenim, odnosno stopa svoje obitelji. 

- Lijepo je znati da si dio plemenite obitelji i da gotovo uvijek pružamo ne samo svoju  ruku već darujemo i osmijeh. Ovakvo darivanje nije ništa drugo nego transfuzija ljubavi, a motivi su plemeniti i humani s ciljem spašavanja brojnih, a nepoznatih života. U tom duhu odgajamo svoju djecu vjerujući da će i oni nastaviti našim putem i s ponosom nastaviti tradiciju koju je započeo moj otac. Iako ne znam koja obitelj u Vodicama je najmnogobrojnija obitelj koja daruje krv znam da ih ima puno koje imaju veliko srce i srce za potrebite – dodala je dobrovoljna darivateljica krvi.

Biti dobrovoljni darivatelj omogućuje neke pogodnosti pa tako kod specijalističkih pregleda darivatelji imaju prednost pred drugim pacijentima, ukoliko nisu hitni slučajevi, dok žene nakon 26 darivanja, a muškarci nakon 36, imaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Sve te pogodnosti Ani nisu motiv za darivanje već humanost i nesebično pomaganje. 

-    Poručila bih svima koji mogu pružiti ruku, da se odazovu na akcije, da pozovu svoje prijatelje, da daruju tekućinu koja život znači. Biti dobrovoljni darivatelj krvi je časno i humano jer pomaganje je uistinu nešto predivno, posebno kada znaš da nema zamjene za ljudsku krv – zaključila je Ana Bulat Jankov.

U nedjelju, 25. listopada, povodom obilježavanja Dana darivatelja krvi, jubilarnim darivateljima su trebala biti uručena priznanja. Uz Anu Bulat Jankov, priznanja su trebali primiti i Damir Crljenak, Igor Čičin-Karlov, te Mišel Marić za dosadašnjih 50 darivanja krvi, međutim situacija s korona virusom je prolongirala dodjelu za neka bolja vremena. 

Ali, njihovu humanost i nesebično darivanje ni korona ne može prolongirati.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 25 Listopad 2020 10:30
djelomob1.jpg