01 Kol 2016
    3885

Zoltan Kabok: Veličanstvenu borbu za slobodu i Domovinu nitko ne smije ocrniti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
0
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2016 20:29

Zoltan Kabok, poznati je novinar zavidnog iskustva s nezavidnih, ratnih terena te reporter HRT-a. Tijekom mjeseca srpnja odmarao se u svojim Vodicama, a u ugodnom razgovoru ispričao nam je kako se krenuo baviti novinarstvom, prepričao svoja iskustva s opasnih bojišta te podijelio najdraže uspomene koje ga vežu za Vodice.

Iako rođen u Apatinu u Vojvodini, kao dvogodišnjak u Vodice se doselio s roditeljima zbog zdravstvenih razloga, koji su nasreću ubrzo postali prošlost. Kao dječak promatrajući kamione maštao je postati vozač, zatim nogometaš, u srednjoškolskim se danima pojavila ljubav prema novinarstvu te je tad krenuo kao dopisnik iz Vodica za 'Slobodnu Dalmaciju'.

- Kolega Dario Perković, tada fotoreporter, upitao me: 'Zašto ne bi pokušao?'. Ondašnji šef dopisništva, Omer Jureta, primio me na razgovor, no kad je čuo koliko imam godina samo je odmahnuo rukom. Ali ja se nisam predavao. Svaki dan sam mu slao poneku 'crticu' (vijest) iz Vodica. Toliko sam mu valjda bio dosadan da me jednog dana pozvao ponovno na razgovor i...tako je sve počelo.' – prisjetio se Kabok.

Nakon nekog vremena, počeo je raditi i na 'Radio Šibeniku'. Neno Kužina dao mu je priliku u svojoj emisiji 'Nedjeljni aperitiv'. Zatim su mu, Zdravko Kedžo i Živana Podrug, tada vodeći ljudi šibenske radio postaje otvorili vrata dalje, za nešto više.

Kabok je iskusni ratni reporter kojeg mnogi pamte po ratnim izvještavanjima iz Šibenika za vrijeme Domovinskog rata, no izvještavao je i iz brojnih ratišta i kriznih situacija – od Ukrajine, Sirije, Irana, Makedonije, Sudana – Darfura do 'Pustinjske Oluje' u Iraku.

zk.jpg 

- 'Svaki teren je priča za sebe. Analitika i logistika su vrlo važni. Zapravo, to je 90% uspjeha. Iako, moram priznati da ima i mnogo improvizacije - ovisne o situaciji u kojoj se čovjek nađe. Nekad moraš donijeti odluku u djeliću trenutka, kad ste na nesigurnim terenima, tada svaka može biti s dalekosežnim posljedicama. No, evo - glava je na ramenu!

- Sad kad se okrenem iza sebe, svakako je najteže bilo tijekom Domovinskog rata. Osim što je manjkalo iskustva, gore je bilo to što je to priča u kojoj napadaju tebe, tvoju obitelj i rodbinu, grad i Domovinu te tu ne možeš ostati imun na emocije, pogotovo dok oko tebe stradavaju prijatelji.

- Sjećam se kad je poginuo jedan od onih s kojim sam odrastao u ulici, kuća do moje - Marinko Kardum. Znate, takve strahote nemožete zaboraviti. Zbog toga je veoma jadno da i danas, nakon dvadeset i nešto godina ima onih koji pokušavaju obezvrijediti ono što se stvaralo tih godina s početka devedesetih. To je povijest. Bilo je i sramotnih događaja koje ne želim opravdavati. No, ono najsvetije, veličanstvenu borbu za slobodu i Domovinu nitko ne smije ocrniti.

- Ono gdje mi je svakako bilo najopasnije je izvještavanje iz rata u BiH 1992.-1993. Užas.' – prisjetio se Kabok.

U svom je bogatom radnom iskustvu prošao sve medije (televiziju, radio, novine), ali i redakcije (sport, unutarnja i vanjska politika). Svaki medij, kazao je, ima svoje zakonitosti: u pisanom i radijskom obliku, sve ono što se u televizijskom prikaže slikom, mora se predočiti riječima, no s drugu stranu – TV novinarstvo je ipak najsloženije. Tu na terenima nailazi na paniku s vremenom, rokovima, montažama te na moguće probleme pri javljanjima uživo.

zk2.jpg

Kabok je volontirao i neko vrijeme na tadašnjoj TV VD za koje ga veže sjajno iskustvo.

- 'U ono vrijeme, u mojim počecima kao TV-novinar, to je bilo neprocijenjivo – posebno iz razloga što je s nama radio sad već bard-kamere, Šime Strikoman. Žao mi je što TV VD nije nastavila s emitiranjem. Bila bi to dobra škola za sve mlade novinare.'

Obitelj mu je danas najveći oslonac u životu, posebno supruga Ana, dok su mu njegovi sinovi, Antun i Lukas radost i veselje koji mu daju snage za dalje. 'Baterije' napuni, osim u 'rodnim' Vodicama, i tjedno u maloj kleti u Zagorju koju su uredili baš kao kutak za sebe.

- 'Tamo se pokušavam 100% obitelji i sebe, mobiteli se obično ugase te nemam doticaj sa stvarnošću. Pročitam 'Sportske novosti', a sve ostalo je 'out' – no tako nisam saznao za nedavnu tragediju u Njemačkoj sve dok me prijatelj nije nazvao jer televiziju ne gledam.

- Što se Vodica tiče, ima jedna pjesma: 'Oj Vodice garofula kito!'... Uspomene...e da mi se vratiti. Pohađao sam prvih sedam razreda osnovne škole tadašnjeg naziva 'Gušte Šprljan', 'kod spomenika', sjajna ekipa, kraj školske godine i skakanje u more – kako se reče: 'u robi'. Pa nogomet na hangaru. Pogotovo ondašnji NK 'Vodice'. To su godine kojih se rado sjetim, posebice ljeti kada se vratim s obitelji u taj moj zavičaj.'

S obzirom na golemo novinarsko iskustvo, logično je očekivati i knjigu memora, no našalio se Zoltan – još je rano, mladić je, tek kreće prema petom desetljeću života. Ništa nije zapisao, iako, možda je i trebao. No, koga opterećivati, dodao je, i ovako je svaki dan novo dokazivanje!

zk1.jpg

 

 

djelomid1.jpg

Klikni na plakat gore za više informacija


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close