Veljača 16, 2019 5414

Mala vodička tvornica zdravlja: Iz OPG-a S'Olio proizlaze prava ljekovita eterična ulja

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Posve prirodna i bez ikakvih kemikalija – to su eterična ulja Vodičanina Sanela Hajdarpašića Petrova. U njegovom OPG-u S'Olio uzgaja se, sakuplja i prerađuje ljekovito i samoniklo bilje s ciljem zajedničkog ozdravljenja s majkom prirodom, a iz vodičkog područja to su origano, gluhač, smrič, lovor, mirta, smilje, anđelika, vrisak, veprina…

- Prvotno sam počeo brati sastojke za čajeve i sirupe za koktele. Shvatio sam da je šteta ne iskoristiti biljku do kraja i ne napraviti eterično ulje pa sam dvije godine skupljao novac za destilator koji sam kupio krajem studenog prošle godine, kazao je Sanel Hajdarpašić Petrov.

Proces destilacije, njenu dužinu i postotke eteričnog ulja te svu ljekovitost darova majke prirode otkriva u hodu jer svaka kultura kaže drugačije.

- Nije slučajno da sam se okrenuo ovom zanimanju koje je proizašlo iz čiste ljubavi prema prirodi, ali i samom sebi. Otkad sam prvi put počeo koristiti hidrolate i eterična ulja osjetio sam promjenu te se odonda osjećam super – ne znam više što je to gripa!

suljled.jpg

 

Hajdarpašić Petrov godinama se mučio s upalom sinusa i dermatitisom, a s eteričnim uljem tršlje iz porodice pistacija borbu je dobio u svega dva mjeseca.

- Također, najviše narudžbi imam za ulje mirte, gluhača i ružmarina. Istraživanja su pokazala da ljudima koji su preživjeli moždani udar ulje ružmarina pomaže u rehabilitaciji, ali i prevenciji. Osim što još potiče memoriju, krije brojne blagodati. No, svako ulje može biti opasno ukoliko se ne dozira primjereno pa zato volim sa svakim popričati, čuti njegove potrebe i objasniti mu mjere korištenja, naglasio je. U zadnje vrijeme popularizirani hidrolati su potpuno bezopasni. Možete ih konzumirati oralno, direktno nanositi na kožu, pripremati obloge,...

Naime, eterična ulja su esencije raznih ljekovitih biljaka - visoko su koncentrirana pa se koriste u razblaženom obliku i u vrlo malim količinama. Blagodati korištenja su beskrajne – ona liječe, smiruju, opuštaju, energiziraju… ali se nikad ne smiju uzimati oralno bez suglasnosti aromaterapeuta, već se razblažena apsorbiraju u kožu ili inhaliraju ( difuzer, vaporizator ).

- Još je egipatska kraljica Kleopatra uživala u mirisima aromatičnog bilja, u staroj Mezopotamiji 6000g.p.k., su se liječili bogato koncentriranim hidrolatima jer tada nisu znali odvojiti eterično ulje, pojasnio je.

suljled-2.jpg

Danas su eterična ulja vrlo popularna i tražena roba, ali treba biti oprezan – nije svako 100 % čisto niti dovoljno koncentrirano.

- O njima se zato puno ne priča, nego se mirišu i probaju. S mojim destilatorom putujem po planinama, gorama i otocima gdje odmah napravim bočice ulja da ne transportiram bilje i nosim kamione materije doma. Iako, svijest u našem kraju o njihovoj ljekovitosti još nije dobra, radije će narod potrošiti na sintetički dobivene lijekove, pivo ili neke druge gušte, zaključio je Sanel Hajdarpašić Petrov.

Sve detalje o njegovim proizvodima možete pronaći na Facebook stranici O.P.G. S'Olio.
https://www.facebook.com/fusiobusiness/

suljled-3.jpg

 

Poslijednja izmjena dana Subota, 16 Veljača 2019 13:46
djelomob1.jpg