Travanj 01, 2020 2806

Naravno, ovi savjeti su dobrodošli za malo šale na današnji dan. Ali, i dobre stare škole

Savjeti naših starih kako su se ličili od bolesti, a i podsjetnik na video anketu dok nam je korona još svima bila smišna

Savjeti naših starih kako su se ličili od bolesti, a i podsjetnik na video anketu dok nam je korona još svima bila smišna snimka youtube
Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Ministar Davor Božinović još je jučer poslao zanimljivo upozorenje tijekom konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite vezano za prvoaprilske šale. Apelirao je na građane da se ne šale na račun koronavirusa jer bi lako mogle postati opasna dezinformacija. 

Stoga, naglašavamo da su savjeti naših starih Vodičana tek njihov način ličenja kroz povijest, ali i da su svjesni opasnosti – i barem ovi kontaktirani strogo se pridržavaju svih uputa te najvažnije, ostaju doma.

-    Priživila sam ja i španjolicu (španjolsku gripu), a imam ja i kadulje u vrtu, kazala je 82-ogodišnja M.B.

Činjenica je da naši stari nisu imali na raspolaganju svu silu farmaceutskih pripravaka koji bi im pomogli u rješavanju raznih boleština pa su se snalazili kako su znali.

 

-    Rabili smo ono šta smo imali. Malo vode, kvasine, i rakije, ali one prave lozovače. Natopili bi kalce (bičve) i čekali da se pošuše.

Dodala je da se peka i list kupusa koji bi se maza uljem pa meća na prsa.

-    Ja se i danas cili mažen kvasinon i neće meni biti ništa. Ne daju mi vi moji da nigdi ići – požalija nam se 79-ogodišnji barba.

Slično se ličilo i u njegovoj familiji.

-    Zamotali bi tilo u lancun ili šugaman i mazali rakijom. Ka ne bi pomoglo, zna bi da triba u doktora po injekciju penicilina. Toga su se dica bojala ka da idu vragu.

Dok ne bi došlo do zloglasnog im pencilina, evo recepta koji bi im ličija sve.

-    U pot bi stare kokoše bacili šta se čuvalo za nedaj Bože fibre. Pijat te juhe bija bi nan antibiotik. Svinjske masti za lakše disanje i blaži kašalj. Moliš Boga i dobro je – kazala nam je njegova 78-ogodišnja supruga, za koju kaže da je i danas ka divojka.

Uz kućnu karantenu nitko se od njih ne želi odreći svoje dobre stare tradicije - malo rakije na prazan štumak i luka uz svaki obrok. Kažu, ima da vonjamo da nas se pripane i korona.

 

Također, dok je koronavirus svima nama još bia smišan, a i Hrvatska zemlja u kojoj još nije bilo zaraženih, naši su je sugrađani komentirali kao nešto što neće na Hrvate, a jedna nam je starija sugrađanka kazala da se ne boji ničega jer je ona ionako pri kraju. 

Da su uvjeti sada drugačiji i da možemo odraditi video anketu, kladimo se da bila u malo drugačijem tonu. Pa, podsjetimo se kako nam je u Vodicama bilo 31. siječnja.

{youtube}

}


 

djelomob1.jpg