07 Sij 2021
  2640

ZA NJEGA JE IZLOŽBA MANIFESTACIJA I PREDSTAVLJANJE UČINJENOG

Neven Srdarev u rodnoj kući trenutno uređuje svoj atelje, a jedan dio istog posvetio je Mili Mičinu, nedovoljno vrednovanom i ignoriranom umjetniku-boemu

Ocjeni sadržaj
(18 glasova)
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 07 Siječanj 2021 15:53

Rođen 1954. Neven Srdarev se po završetku osnovne škole preselio u Dubrovnik gdje je završio srednju školu. Do odlaska u Švicarsku  1975. godine radio je u lokalnim hotelima i restoranima, ali jaka emocija i skupljeno znanje su ga ponovno vratile u rodne Vodice gdje danas u društvu stare prijateljice, kako od milja zove likovnost, krati dane i uređuje svoj atelje. 

Godine 1954., u Vodicama je rođen Neven Srdarev, likovnjak i nadasve zanimljiv vremešni gospodin. 

-    Sve do odlaska u ugostiteljsku školu u Dubrovnik živio sam u Vodicama, u rodnoj kući u Dulcinu. Po povratku iz Dubrovnika tri godine učenja i prakse u lokalnim hotelima i restoranima otkotrljale su se vrlo brzo do odlaska u JNA. Proljeće 1975. godine je  navještavalo moju zadnju sezonu u ugostiteljstvu u Vodicama – započeo je razgovor Neven Srdarev.

Njegova davna želja za odlaskom, umjesto Engleske otvorila mu je vrata Švicarske u kojoj je proveo skoro 3 desetljeća, ali nostalgičnost za rodnim krajem mu nije dala mira.

- Jaka emocija i skupljeno znanje 1999. godine su me vratile u Vodice gdje narednih pet godina radim u svom restoranu Tamaris. Međutim, jedno dodatno nezadovoljstvo je odlučilo da u 5 minuta zatvorim i iznajmim restoran i da ugostiteljstvo objesim o klin – nastavlja Srdarev.

2003. Godine Srdarev se našao na prekretnici života. Promjena je vodila miru i vraćanju staroj prijateljici, kako od milja zove likovnost. 

-    Iako me roditelji nisu usmjeravali u tom pravcu, ipak su velikim dijelom oblikovali ono što danas stvaram.  Bavljenje slikarstvom, odnosno, umjetnošću izaziva strahopoštovanje i respekt – dodaje Srdarev. 

Tehnike koje je na samom početku koristio su olovka i papir za koje smatra da ne zahtijevaju puno prostora i najzahvalniji su. Tu njegovu crtačku fazu većina smatra njegovim najupečatljivijim periodom iako radovi izražavaju fobiju, napregnutu erotiku i apokaliptični pogled na svijet. Promjenom njegovog viđenja svijeta mijenjala se i njegova tehnika.

- U sivilo crteža ulaze boje, a linije postaju otvorene i lepršave. Japanski tuševi i Perlacryl kao tehnika, a spirale i krugovi kao podtema su zadnji radovi izloženi u Zürichu – dodaje Srdarev.

Povratkom u Vodice 1999. godine sve se promijenilo. Dalmacija u kamenu i flori s dominirajućom tehnikom akril na platnu u njemu je ostala sve do danas i zamijenila hladnoću dotadašnjih tzv. sivih  radova.

Srdarev je suosnivač Hrvatske udruge likovnih djelatnika ,,Kravata,, iz Züricha i Likovne udruge More u Vodicama koja već 26 godina uspješno djeluje u kulturnom životu Grada. 

Za vrijeme života u Švicarskoj imao je brojne izložbe o kojima nam nije puno rekao, ali one koje je imao s LU More su mu ostale posebno upečatljive.

-    Najupečatljivije su mi one skupne i osobne u suradnji s dragim Tribunjcima tijekom ljeta u njihovoj preuređenoj Crkvici – dodaje Srdarev.

U Dulcinu, u rodnoj kući trenutno uređuje svoj atelje te je jedan dio istog posvetio Mili Mičinu, nedovoljno vrednovanom i  ignoriranom umjetniku-boemu. 

-    Otišao je sa svojim bogatstvom, a ostali smo mi, siromašniji „za ono sve šta je moga dati Selu“. Njegova djela su i dalje raspršena od nemila do nedraga. Sam on bi mogao popuniti jedan nesuđeni muzej – nastavlja Srdarev. 

Kada smo ga upitali za planove u budućnosti bez puno razmišljanja je rekao: 

-    U  mojim godinama nemam pravo na veliki kredit. Međutim, ukoliko se situacija bude razvijala po planu, u kasno proljeće ili ljeto u Šibeniku bi se trebala okončati sva moja daljnja planiranja – zaključio je tajnovito Srdarev

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close