• 16 Lip - 18 Lip
  • 19 Lip - 12 Srp
04 Lis 2018 NP Kornati TA Šibenik plus

Šestero međunarodnih stručnjaka za eko-turizam testirali novi turistički paket u NP Kornati

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 04 Listopad 2018 11:42

Šestero međunarodnih stručnjaka za eko-turizam iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Italije i Španjolske proteklih je tjedan dana provelo upoznajući Nacionalni park Kornati i okolicu u sasvim novom kontekstu.

Umjesto klasičnog turizma na kakav smo navikli, oni su se upoznali s prirodom, kulturom i tradicijom ovog zaštićenog područja. Razgovori s predstavnicima lokalne zajednice, upoznavanje s pčelarstvom i maslinarstvom, prerada kadulje te gastro radionica s chefom Vjekom Bašićem iz konobe Boba tek su neke od aktivnosti koje su dio novog turističkog paketa „Bijeg iz civilizacije“, koji su stručnjaci u ulozi turista došli iskušati i ocijeniti.

Yuri Horowitz, stručnjak za održivi turizam iz SAD-a, ističe važnost Kurnatara u Kornatima.

„Uvijek ću se prisjećati toplih ljudi iz ovog kraja, dobrodošlice i druženja. Svakako ću se vratiti“, rekao je prije odlaska.

Prvi su dan svoga putovanja stručnjaci proveli istražujući Šibenik. Sljedeća dva dana otkrivali su ljepote Murtera, među ostalima Muzej betinske drvene brodogradnje, Zavičajnu zbirku Murtera, Arheološko nalazište Colentum i crkvicu Sv. Roka. Dio murterskog dijela ture bilo je i ronjenje, ali i gastro-radionica chefa Vjeke Bašića koji se može pohvaliti Michelinovom preporukom i njegovog kolege, Ante Božikova, vlasnika kornatskog restorana „Opat“.

Nakon što su se otisnuli na pučinu u drvenom brodu - leutu, tijekom tri dana stručnjaci su se upoznali s tradicijom pčelarstva, maslinarstva i izgradnje suhozida. Njihov domaćin, Slobodan Skračić, prenio im je iskonsku kornatsku priču, o Kornatima kakvi su nekad bili, ali i vrijednostima koje danas predstavljaju iznimnu ljepotu te izazivaju mir i zadovoljstvo.

IMG_20180927_115302_HDR.jpg

Po povratku u Murter, susreli su se kreativnom umjetnicom Nedom Juran, te zajedno s njom od naplavljenog materijala napravili prekrasne suvenire i podsjetnik na prekrasno putovanje kroz prostor i vrijeme.

„Turizam kao prilika, a ne prijetnja za očuvanje prirode i baštine je ideja iza ovog projekta. To je svakako moguće, ali zahtijeva sasvim drugačiji pristup i organizaciji ponude i gostu i to je ono što smo po svemu sudeći ovdje uspjeli postići. Lokalna zajednica zajedno s Parkom i WWF-om stvorila je ovu ponudu kroz projekt DestiMED, stručnjaci su je testirali, te se nadamo da će ovaj proizvod nakon konačne evaluacije dobiti zeleno svijetlo za promociju i izlazak na tržište. Radi se o malim grupama turista s minimalnim utjecajem na okoliš, a direktnim ekonomskim doprinosom lokalnom stanovništvu jer sav prihod ostaje u lokalnoj zajednici. Ovakvu ponudu vidimo kao snažnu protutežu masovnom turizmu koji gazi i prirodu i lokalnu baštinu“, komentira Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED iz WWF Adrije.

„Preporuke koje smo dobili od naših testera koji su u jesen 2017. godine testirali pripremljen eko-paket pomogle su nam da zajedno s kolegama iz WWF Adrie, Turističkom agencijom Šibenik Plus i stručnjacima iz tvrtke Greenspot Travel, eko-turu učinimo još boljom i da potaknemo ostale dionike da se uključe. Prema prvim reakcijama testera, sudionika „osvježene“ ture, uvjereni smo da će ovaj atraktivan paket uskoro biti spreman za tržište. Vjerujemo da će to biti poticaj i ostalim turističkim djelatnicima da krenu sa sličnim eko-turama, a od nas iz Uprave Parka će uvijek imati podršku,“ ističe Martina Markov iz JU NP Kornati.

IMG_20180927_192106_HDR.jpg

“O potencijalu ovog programa sve govore osmijesi gostiju, koji su postali kurnatska obitelj, koji su podijelili tisuće fotografija na društvenim mrežama, koji su nakon dolaska kući još uvijek jedan dio sebe ostavili na Kurnatima. Zar to nije smisao svega?? Ovo je program održivog, mediteranskog eko turizma, bez civilizacijskih maski i bogat autentičnim doživljajima. Ovo je jedinstvena prilika upoznati stvarne ljude i živjeti drugačiji, zdraviji, pametniji život. Ovaj program je namijenjen “novim” turistima, putnicima kakvih je sve više u potrazi za izvornim iskustvom tijekom putovanja. Potencijal je ogroman.” Tim se riječima Tina Vickov, vlasnica Turističke agencije Šibenik Plus, nositelj priznanja "Zlatna boula" za izvrsnost pred turističkim agencijama Šibensko-kninske županije, osvrnula na ekoturu koju je organizirala i uspješno provela.

Izrada i testiranje eko-tura dio je projekta DestiMED koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) kroz program INTERREG MED. Osim na području NP Kornati, projekt se provodi i u Parku prirode Lastovsko otočje. Više o projektu na https://destimed.interreg-med.eu/ .

Foto: Turistička agenicija Šibenik plus

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam
djelomid1.jpg

Ljetne bakanalije

fhka_plakat.jpg
Klikni na plakat za više 

banner-info-1905-360x250.jpg
Untitled-1.jpg
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid
kompostiranje

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close