24 Svi 2019
    459

Europski dan parkova u NP Krka

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0
Prirodno bogatstvo – svježi zrak, pitka voda, bioraznolikost... – naš je najvažniji resurs, koji nas čini posebnim među različitim ekosustavima. Federacija EUROPARC, koja ove godine dvadeseti put obilježava Europski dan parkova, ove će godine istaknuti prirodna blaga europskih parkova. Taj se dan obilježava od 1999. godine, u spomen na datum na koji je 1909. u Švedskoj proglašeno prvih devet nacionalnih parkova u Europi.


Europski dan parkova obilježava se 24. svibnja. Cilj mu je da ljude približi prirodi i podigne svijest javnosti o važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima i održivom upravljanju njima. To je dan kada parkovi i zaštićena područja diljem Europe slave svoje uspjehe i predstavljaju svoje vrijednosti lokalnoj zajednici, donositeljima odluka i široj javnosti.

Ove godine EUROPARC nas poziva da se povežemo s prirodom i istaknemo prirodna blaga koja naš Park čine posebnim. Nacionalni park „Krka“ poseban je po mnogočemu. Sama činjenica da rijeka Krka cijelim svojim tokom od 72,5 km teče kroz izrazito krševito područje prirodni je fenomen, baš kao i izdizanje sedrenih barijera, koje je dovelo do nastanka vodenih staništa na kojima se razvio čudesan živi svijet. Očuvanje kakvoće vode rijeke Krke i procesa sedrenja dugoročni je cilj upravljanja Nacionalnim parkom „Krka“. Brzina strujanja i temperatura vode, koncentracija otopljenog kisika i ugljikova dioksida i sadržaj organskih tvari u vodi glavni su ekološki činitelji koji utječu na razvitak i opstanak životnih zajednica na barijerama pa je zato očuvanje povoljnog protoka vode na barijerama prioritetni zadatak ekološke zaštite. Bogat biljni i životinjski svijet i brojni speleološki objekti svrstavaju rijeku Krku u spomenike prirode najviše kategorije.

Zahvaljujući njezinu geografskom položaju i velikom broju različitih staništa, uz rijeku Krku nalazi se iznimno raznolik i slikovit biljni svijet s 1 186 različitih svojti. Endemične, rijetke i ugrožene životinjske vrste svrstale su Krku među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i Europi. Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od kojih se šezdeset pet nalazi na području Nacionalnog parka „Krka“.

Edukativnim radionicama, informativnim tablama, bogatom izdavačkom djelatnošću i pomno osmišljenom komunikacijom nastojimo sve ono vrijedno što baštinimo na informativan, stručan i dopadljiv način predstaviti posjetiteljima Parka i široj publici. Današnjem je čovjeku potreban povratak prirodi u svakom smislu. Ne samo kao rekreativnoj zoni ili duhovnoj oazi, već kao životnom prostoru koji poznajemo, poštujemo i cijenimo, njegovu bioraznolikost i taksonomiju. Ljudi su danas vještiji u virtualnoj stvarnosti negoli u onoj opipljivoj, pa je širenje znanja o prirodnim vrijednostima najbolji put ka njihovu očuvanju i nesmetanom suživotu svih živih bića
Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam
djelomid1.jpg

Klikni na plakat za više infoImage is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close