13 Lip 2019 wikipedia
  1494

Nakon dvije godine radova na sanaciji, tvrđava sv. Nikole bit će svečano otvorena u subotu, 15. lipnja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Uoči svečanog otvorenja, Šibensko-kninski župan Goran Pauk i ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko–kninske županije, Anita Babačić Ajduk na tiskovnoj konferenciji proveli su novinare kroz tvrđavu koju je UNESCO zaštitio 2017. godine.


Šibensko – kninski župan Goran Pauk, predstavio je tijek aktivnosti koje su prethodile otvorenju i najavio projekte koji slijede: “Svi smo jako sretni i ponosni što će tvrđava u subotu otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Nakon otvorenja šetnice u Kanalu sv. Ante i uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na popis zaštićene UNESCO baštine, ovo je još jedan velik korak u revitalizaciji i valorizaciji ovog vrijednog lokaliteta. Sigurni smo da smo na dobrom putu, ali ogroman posao, posao kompletne obnove tek predstoji. Usudim se reći da je ovo naš životni projekt, započeo je prije više od 10 godina a još bar toliko nas čeka kako bi mogli budućim generacijama ostavit dio naše baštine, vrijedan dio povijesti arhitekture kojim će se i oni ponositi, koji je već prepoznat od struke dodjelom UNESCO oznake, a po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu”.

Desetljeća nekontroliranog posjećivanja ostavila su posljedice. U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko 5 milijuna kuna, od čega 4 milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Provedeni su radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije, Anita Babačić Ajduk, predstavila je program posjećivanja tvrđave: „Nakon uloženih pet milijuna kuna za sanaciju štete, slijedilo je osmišljavanje sustava organiziranog posjećivanja, što smo dužni prema smjernicama UNESCOa sukladno proglašenju, ali je istovremeno i nužno radi sigurnosti posjetitelja, zaštite spomenika kulture i kvalitete doživljaja. Zato će se ove godine tvrđavu posjećivati isključivo organiziranim brodskim prijevozom sa šibenske rive. Program posjeta traje dva sata i uključuje atraktivnu brodsku vožnju kroz šibenski kanal i obilazak tvrđave uz pratnju educiranog osoblja i multimedijalni vodič. Ulaznice se mogu kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi i putem interneta. Za poduzetnike u turizmu razvili smo i posebni partnerski program suradnje, a domaćim posjetiteljima omogućit ćemo besplatan posjet u prvim danima rada.“

Saint-Nicholas_Fortress_in_Šibenik3.JPG

Nakon konferencije za medije vodiči su prisutnima ispričali priču o nastanku tvrđave, njezinoj jedinstvenoj konstrukciji, nevjerojatnoj vatrenoj moći i životu vojnika u objektu okruženom morem, a oduševio je i podatak da je Tvrđava svetog Nikole bila jedna od lokacija snimanja nedavno završene HBO-ove serije „Game of Thrones“. Tijekom brodske vožnje predstavljene su atrakcije i zaštićene vrijednosti prirodnog fenomena Kanala sv. Ante i vojarne Minerska, domaćoj javnosti poznate po scenama iz filma „Kako je počeo rat na mom otoku“.

Dvosatni program obilaska Tvrđave sv. Nikole uz brodsku vožnju kroz Kanal sv. Ante ispunjen je atraktivnim sadržajima i vizurama. Odvija se u ugodnom ambijentu zaštićenog područja prirode uz veličanstveni pogled na Šibenski zaljev, grad Šibenik i otvoreno more. Otvorenjem Tvrđave sv. Nikole grad Šibenik, jedini hrvatski grad s dva UNESCO spomenika, dobio je još jednu vrhunsku turističku atrakciju koja će već ove sezone izazvati velik interes turista.
djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close