15 Lip 2019
    1414

Svečano otvorena Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

U prisustvu nekoliko stotina uzvanika, ali i osoba iz javnog života uz prigodan svečani program, otvorena je Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku. Tako je jedna od najljepših renesansnih tvrđava na Mediteranu koju je UNESCO zaštitio još 2017. godine, prvi put otvorila svoja vrata za sve posjetitelje.

 

Naime, na Tvrđavi sv. Nikole u posljednje dvije godine izvršena je prva faza onih neophodnih radova kako bi se znamenitost uopće mogla staviti u funkciju te kako bi se napokon mogao započeti iskorištavati njezin turistički, kulturni i gospodarski potencijal. U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz proračuna Šibensko – kninske županije dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Provedeni su radovi na čišćenju objekta, nužnoj sanaciji i sigurnosti posjetitelja. Sanirano je brodsko pristanište i rampa na glavnom ulazu, postavljene su sigurnosne ograde, odvezen nagomilani otpad te je omogućen siguran i organiziran pristup lokalitetu.

Ceremonijom je moderirala rođena Šibenčanka Antonija Blaće, a zatim se prisutnima obratila ravnateljica Javne ustanove Priroda koja rukovodi cijelim projektom obnove tvrđave.

Tvrđava sv. Nikole 1.JPG

“Sretni smo što će tvrđava, koja zaista ima posebno značenje za sve nas, danas otvoriti svoja vrata posjetiteljima iz cijelog svijeta. Nakon što smo uložili milijune kuna u najnužniju sanaciju, shvatili smo da moramo osmisliti sustav organiziranog posjećivanja. To je nužno radi sigurnosti posjetitelja, zaštite spomenika kulture i kvalitete doživljaja. A to je i naša obveza prema UNESCO-u. Zato će se ove godine Tvrđavu moći posjećivati isključivo organiziranim brodom koji polazi sa šibenske rive. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata je integralno upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. U ovom trenutku to je jedini sustav koji garantira sigurnost posjetiteljima i očuvanje UNESCO spomenika. I evo nas danas ovdje – na otvorenju tvrđave koja će već od sutra primiti prve goste”, istaknula je Anita Babačić Ajduk istaknuvši zahvalnost svima koji su od prvog dana srcem u ovom projektu i koji su njemu nesebično pridonijeli.

Na sličnom tragu razmišljanja bio je i župan Goran Pauk koji je istaknuo kako županija Šibensko-kninska ovu tvrđavu za koju će znati cijeli svijet ostavlja u nasljedstvo djeci i mladima.

„Ovako osmišljen i organiziran posjet tvrđavi svetog Nikole je prvorazredna turistička atrakcija vrijedna svake lipe. Danas gotovo nestvarno i nezamislivo zvuči priča ovaj cijeli prostor do prije samo desetak godina bio simbol neostvarenih potencijala i izvor frustracija. Trenutno se na ovom prostoru provode dva projekta vrijedna tridesetak milijuna kuna koja će donijeti nove sadržaje, novu infrastrukturu i novu dokumentaciju, a koja će rezultirati novim projektima, novim ulaganjima”, istaknuo je Goran Pauk.

Publici se obratio i pomoćnik ministra okoliša i energetike Igor Kreitmeyer istaknuvši kako je Tvrđava sv. Nikole kruna u Kanalu sv. Ante koji je jedan od najljepših lokaliteta u ovom dijelu Europe.

“Želim poručiti mojim Šibenčanima da na naše ministarstvo za ovakve i slične projekte uvijek mogu računati. Zahvaljujem se kao čovjek županu Pauku koji je jednom odlukom mogao učiniti da se u ovom predivnom kanalu izgradi stotine hotela. No, on to nije učinio već je s ljudima iz Javne ustanove Priroda mukotrpno rješavao imovinsko-pravne odnose, dokumentaciju i sve administrativne prepreke kako bi odgovorno i moralno svojim sugrađanima u nasljeđe dao obnovljen UNESCO-ov spomenik na zaštićenom lokalitetu.”, zaključio je Igor Kreitmeyer.

O iznimnom kulturnom značaju, neprocjenjivoj vrijednosti i UNESCO-ovom angažmanu govorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

“Kad stavljamo ovakve projekte i prostore u funkciju, često govorimo o turistima i posjetiteljima. Ali zapravo je najvažnije ono što ta baština znači na nas, za građane, koji će dolaziti posjećivati ovakve spomenike. Jer svjedočeći tu ljubav prema svojoj baštini, svjedočimo ljubav prema svojoj domovini i unosimo taj tako potreban optimizam", izjavila je na otvaranju ministrica Nina Obuljen Koržinek zahvalivši se svim dionicima projekta revitalizacije tvrđave sv. Nikole, koji su "imali hrabrost i viziju" obnoviti tvrđave sv. Mihovil, Barone i sv. Nikola, a uskoro i sv. Ivana. Šibenik je peti grad na svijetu koji ima dva lokaliteta upisana na UNESCO-ov popis materijalne kulturne baštine - tvrđavu sv. Nikole i katedralu sv. Jakova.

Šibenske tvrđave kao okosnicu turističke strategije vidi i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Tvrđava sv. Nikole 8.jpg

„Moj prijatelj arhitekt Nikola Bašić jednom je kazao kako će Šibenik doživjeti turističku renesansu kad sve naše tvrđave budu povezane. To je moj san i nadam se da će se taj projekt, ako ne ništa, barem početi realizirati u mojem mandatu jer bi to bilo nešto što bi zauvijek obilježilo naš grad. Otvaranje Tvrđave sv. Nikole samo je vjetar u leđa toj ideji“, istaknuo je Željko Burić.

Svečano otvorenje završeno je izvedbama klapa HRM sv. Juraj i Sebenico nakon čega su svi prisutni imali priliku u potpunosti obići tvrđavu uz 8 kostimiranih vodiča iz Udruge turističkih vodiča sv. Mihovil koji su gostima ispričali sve detalje i zanimljivosti iz bogate povijesti šibenske tvrđave. Gostima su na raspolaganju bili i tableti odnosno digitalni vodiči koji pružaju vanserijsko multimedijalno iskustvo šetnjom kroz tvrđavu.

Također, u samoj tvrđavi organizirana je i UNESCO-ova izložba slika autora Miljenka Domijana, predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra te glavnog koordinatora Ministarstva kulture kod zajedničkog upisa kulturnog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.” na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

djelomid1.jpg


tehnoadeo2017 BumbaNG


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid


Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalniFoto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close