22 Stu 2019
  1894

U veljači dogodine održat će se druga aukcija ribe

Razvoj ribarskog sektora kroz tribunjsku ribarsku zadrugu Adria: Balansiramo nerazmjer ponude i potražnje

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 22 Studeni 2019 21:51

Ribari iz Tribunja su prije 20-tak godina krenuli u realizaciju izgradnje ribarske luke  jer su predvidjeli da će se povećavati broj i veličina brodova te izazvati problem priveza. U taj projekt krenuli su zajedno s ostalim mještanima i to vlastitim sredstvima i radom, što je dovelo do izgradnje ne samo ribarske luke, nego nautičke marine i prilaznih cesta za Tribunj. 

-    Lukobran Sv. Nikola, a koji se nalazi u sklopu marine, ex. «Nautički Centar Tribunj», danas Marina «Danuvius», određen je kao mjesto za vez ribarskih brodova. Kako je koncesija za nautičku marinu dana stranim ulagačima, lukobran je izuzet te je određeno da i dalje ostane kao mjesto priveza ribarskih brodova – priča nam Ivana Bračanov, menadžerica iz RZ Adria.

O OSNUTKU RZ ADRIA

Prije 15-tak godina ribari su osnovali Udrugu ribara na moru Tribunj i to isključivo sa ciljem organizacije i osiguranja sigurnog veza za ribarske brodove. Na zahtjev Udruge Šibensko-kninska županija je dana 9. svibnja 2001. godine dala koncesiju na pomorskom dobru za luku posebne namjene - Ribarska luka Tribunj. 

-    Kao neprofitna organizacija, Udruga ribara iz Tribunja da zadovolji sve veću potražnju zakonodavstva Republike Hrvatske te samog održavanja reda i unaprjeđenju usluga na koncesijskom području, ribari iz Udruge te drugi zainteresirani ribari su se odlučili za osnivanje Ribarske zadruge Adria. 

Ribarska zadruga Adria iz Tribunja osnovana je 20. veljače 2007. godine sa ciljem da se organizirano krene u razvoj ribarskog sektora i pripremi ulazak u EU te da se osigura stalni vez za ribarske brodove u ovom dijelu obale Jadranskog mora. 

-    Namjena Ribarske zadruge Adria je bila da se zajedničkim nastupom svih ribara u ulovu, količini te kvalitetnom rukovanju ulova na brodu i što dužem očuvanju svježine ribe u samom pogonu Veletržnice, od prve prodaje do maloprodaje, unaprijede sadašnji uvjeti ribarskog sektora, uključujući i povoljnija trgovanja ribom.


Ribarska zadruga Adria od studenog 2017. godine broji 13 aktivnih zadrugara od čega su 5 plivarica, 1 višenamjenski brod te 7 kočara. 
Zadruga trenutno broji 6 zaposlenih, od čega su 5 žena i 1 muškarac te zapošljavaju preko fonda u poljoprivredi i ribarstvu i dodatnu radnu snagu kada za to imaju potrebu.

O RIBI

-    Ribarska zadruga Adria osim što svakodnevno uzima ribu od naših zadrugara surađuje i s kooperantima ribarima iz cijele države od kojih po potrebi otkupljujemo ribu, te sa uzgajalištem ribe i školjkaša.

Rade s bijelom i plavom ribom te po potrebi otkupljuju i ribu i školjke iz uzgoja. U ponudi imaju frišku dnevnu ribu te prerađevine, očišćene smrznute proizvode ribarstva (meso kozice, škampa, očišćenu trlju očišćeni oslić, lignjune i sl.), dehidriranu ribu (plavicu, moletu, tabinju, trup) te soljenu sitnu plavu ribu (srdele, inćune). 

-    Preradom postojećih proizvoda otvara se novi put kojim bi se proizvodi plasirali na tržište te se dovodi u balans nesrazmjer između ponude i potražnje koja varira ovisno o sezoni, ali i o svakom pojedinačnom ulovu.  Naglasak stavljamo na kvalitetu i važnost izvornog domaćeg.

SORTIRANJE RIBE

Riba se sortira odmah nakon ulova i prijema u objekt, a nakon sortiranja (vaganja i označavanja), ovisno o narudžbama, pakira se u stiroporne kašete i šalje svježa na tržište ili se prerađuje u pogonu. Prerada proizvoda vrši se ručno i bez upotrebe umjetnih dodataka i konzervansa. Postupak skladištenja i proizvodnje se odvija pod nadzorom poslovođe. Očišćene proizvode ribarstva pakiramo u vakuum vrećice ili plitice ovisno o potražnji i željama kupaca.

-    Sitnu plavu ribu solimo u plastičnim kantama. Zrenje soljene ribe u posudama odvija se u prostoriji za zrenje, gdje ono na temperaturi 15-25°C traje 3-6 mjeseci, ovisno o vrsti ribe i količini masnoće u njoj. Nakon sazrijevanja ih pakiramo u manje kantice, tegle i teglice. 

U dehidratoru suše molete i tabinje od bijele te plavicu i trup od plave ribe. Proces traje 10-12 h ovisno o temperaturi, vrsti, masnoći i veličini ribe. Tako sušena riba svojom kvalitetu i podrijetlu konkurira uvoznom bakalaru.

-    Smrznuti proizvodi ribarstva se mogu čuvati u komori na temperaturi od min.-18 ºC, te im se daje rok trajanja do 12-24 mjeseci. Ukoliko se riba skladišti, djelatnik ili član HACCP tima vrši kontrolu temperature tri puta dnevno. Također komora s vanjske strane ima display sa kontrolom temperature.

Cijeli se sustav prerade i proizvodnje, kao i pakiranje, skladištenje te transport ribljih proizvoda provodi po strogim HACCP standardim i time zadržavaju visoku kvalitetu i svježinu ribe, bez primjene bilo koje vrste konzervansa.

PLASIRANJE NA TRŽIŠTE

-    Radimo na prodaji svježe ribe na domaćem i inozemnom tržištu. Utvrđujemo svoju poziciju te nastavljamo sa širenjem ponude i potražnje. Od inozemnih kupaca ostvarili smo jako dobru suradnju s talijanskim i slovenskim tržištem. Na domaćem tržištu, prodajemo našu svježu ribu unutar cijele RH iako nam je primarni fokus na našoj županiji te našoj ribarnici, koja je u centru Tribunja.

Nastavljaju nizati poslovne ugovore te su tako potpisali ugovor s Djelom d.o.o., domaćim trgovačkim lancem s najvećim brojem trgovina u Šibensko-kninskoj županiji koji na tržište plasiraju njihove svježe i smrznute proizvode. 

-    Nastojimo preko projekata neprestano ulagati u naše proizvodne kapacitete, stručni kadar i distribucijsku mrežu.  U planu nam je iduću godinu otvoriti maloprodajni dućan u Šibeniku te dodati još koju škrinju sa našim proizvodima u neki od trgovačkih lanaca.


VELETRŽNICA

Objekt je veletržnice novi objekt, a njegovu je izgradnju i opremanje sufinancirao program Europske unije IPA 2008. Hrvatska. Riječ je o objektu površine oko 400 m2 koji je smješten u samom središtu Tribunja, a čija je namjena krajnjim potrošačima osigurati višu kvalitetu ribe i ribarskih proizvoda.

-    Unutar veletržnice nalaze se suvremeni pogoni za smrzavanje i čuvanje ribe koji će svim ribarima olakšati manipuliranje i daljnju distribuciju ribe u skladu s visokim higijenskim i sanitarnim standardima.

Zadruga raspolaže četirima komorama za održavanje temperature, tunelom za brzo smrzavanje, komorom za očuvanje smrznutih proizvoda i ledomatom.

-    Drugim riječima, opremljeni smo za sve potrebe kupaca. Važno je pri tom napomenuti kako je veletržnica u potpunosti postala funkcionalna 2017. godine. U 2018. u veljači smo imali prvu aukciju ribe, a iduća nas očekuje u veljači iduće godine – najavila je Bračanov.
 

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more
  Information
  Podijeli
  Information

  Nakon bure i kiše konačno ugrijalo, mnogi su osvježenje potražili uz more

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close