SDP TOP DESK
26 Svi 2020
    2083

MNK Tribunj 2011 i udruga Kolajna pomno prate i nove projekte

Gerontodomaćice u Tribunju: Iako je koronavirus usporio potpunu realizaciju projekta našli su načina pomoći svojim starijima

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 27 Svi 2020 19:27

U sklopu projekta 'Zaželi' MNK Tribunju 2011 i udruzi Kolajna dodijeljena su bespovratna sredstva Europskog fonda za zapošljavanje. Deset nezaposlenih žena s tribunjskog područja je počelo ili će uskoro početi raditi. Iako je koronavirus malo usporio realizaciju, u doba pandemije pomagali su svojim starijim i nemoćnim sugrađanima onako kako su to mogli. U udruzi Kolajna projekt  'Zaželi' provodi se pod nazivom 'Pomozimo potrebitima' te obuhvaća zapošljavanje četiri pomoćnice u domaćinstvu. Nakon obavljenog natječaja pri HZZ-u Šibenik one su odabrane te su zaposlene 8. travnja ove godine.

-    Zaposlene su tri djelatnice s područja općine Tribunj i jedna djelatnica s područja grada Vodica, a obavezali smo se 'pod svoju brigu' staviti 16 krajnjih korisnika, mahom osoba koji zbog svojeg zdravstveno/fizičkog stanja, ali i zbog nedostatne prometne povezanosti imaju problema pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kazala nam je Ksenija Ljubić Mandarić, predsjednica udruge Kolajna.

Današnjim datumom broj krajnjih korisnika narastao je na njih 32 i skoro svakodnevno imaju nove upite od strane osoba kojima je pomoć potrebna. Na samom početku, a vezano za situaciju s pandemijom koronavirusa i mjerama koje su svakodnevno pooštravane, zapitali su se što sad?

-    Kako pomoći osobama koje pomoć trebaju, poštujući sve mjere i upute državnog epidemiološkog stožera, a da pri tom ne ugrozimo ni sebe ni osobe koje i tako spadaju u kritičnu skupinu? Činilo im se da neće biti u mogućnosti pomoći upravo onima kojima je u situaciji krize s koronavirusom pomoć najpotrebnija. No, praksa je pokazala da smo TU  sa razlogom.

Uspjeli su uspostaviti kontakt s krajnjim korisnicima, poštujući pravilo socijalne  distance. Svakodnevno  su bili u kontaktu s korisnicima, obavljali telefonske razgovore… Djelatnice su im bile na usluzi obavljajući baš ono što oni nisu mogli - izlaziti iz kuće. Obavljale su poslove nabave životnih namirnica, plaćanja računa, dostavu lijekova i ostalo.

-    Uređivali smo njihova dvorišta, vodili brigu da imaju dovoljno ogrijeva, da im se na vrijeme isprazne kante s kućnim otpadom. Družili se, poštujući socijalnu distancu. Bili smo u stalnom kontaktu i s članovima njihovih obitelji koji najčešće žive u drugim mjestima i gradovima. U konačnici, uspjeli smo u najvažnijem: - dati im osjećaj da nisu sami i prepušteni sami sebi!

Nakon laganog popuštanja mjera i njihova se pomoć pojačala. Nabavljeni su dezinficijensi, podijeljeni su po domaćinstvima, njihove su djelatnice opskrbljene maskama i rukavicama te se napokon pomoć mogla provoditi i u domovima korisnika. 

-    Danas im pružamo  adekvatnu pomoć i brigu koja obuhvaća pomoć pri oblačenju i svlačenju, brigu o higijeni ili čišćenju stambenog prostora.  Nabavljene su i osigurane potrepštine za čišćenje i higijenu korisnika te bicikle kao prijevozno sredstvo  djelatnica. 

Nadalje, iz udruge kažu da prvenstveno nastavljaju brigu o svojim korisnicima te projekt 'Pomozimo potrebitima' privode kraju na zadovoljstvo sviju – korisnika, ali i svih onih koji su u njega bili uključeni. 

-    Za naše djelatnice osigurana su i sredstva za dodatno osposobljavanje/obrazovanje za poslove njegovateljica starih i nemoćnih ljudi te obrazovanje/osposobljavanje za poslove pomoćne kuharice, kako bi žene, po završetku projekta što lakše pronašle posao kod lokalnih poslodavaca. Isto tako, namjera nam je natjecati se za nove projekte. Nadamo se da će nadležno ministarstvo naš dosadađnji rad prepoznati kao kvalitetan te pozitivno ocjeniti sve buduće aplikacije na projekte vezane za dodjelu namjenskih bespovratnih sredstava, pogotvo u domeni socijalne osjetljivosti, kazala nam je Ksenija Ljubić Mandarić.


Iz MNK Tribunj 2011 kažu da su napravljene sve pripremne radnje za realizaciju projekta koji je još u početnoj fazi. 

-    Iako sve ide svojim tokom, zbog pandemije koronavirusa malo smo u kašnjenju. Gerontodomaćice će s radom krenuti najkasnije za tjedan do dva, a brinut će se o 16 krajnjih korisnika. Interes i nije pretjerano velik jer uz nas u Tribunju imamo još dva ista projekta. No, bitno je da svi kojima je sociološka pomoć potrebna, istu pomoć i dobiju, kazao je Mate Jugov, predsjednik MNK Tribunj 2011.

MNK Tribunj 2011 od samog svog osnutka bio je uključen u humanitaran rad. No, s ovakvim tipom pomoći još se nisu susretali. 

-    Planovi su da završimo ovaj projekt na opće zadovoljstvo, ali i da u međuvremenu apliciramo na još nekoliko projekata u nadi da će nadležno ministarstvo prepoznati kvalitetu našeg rada i pozitivno ocijeniti sve buduće aplikacije za dodjelu namjenskih bespovratnih sredstava, naglasio je Jugov.

  

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close