Prosinac 19, 2020 3305

Započela obnova preslice i pročelja crkve Velike Gospe u Tribunju

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Za sanaciju preslice i uređenje pročelja tribunjske crkve Velike Gospe cijelo mjesto je dalo svoj doprinos, a Ivica Stipaničev zvani Markiolac se potrudio da zvuci električnog zvona pozivaju vjernike na službu.

Podno brda sv. Nikole, od bijelog kamena podignuta je i potpuno sagrađena Crkva Velike Gospe još davne 1885. godine. U više navrata je popravljana, ali zub vremena je učinio svoje te je sanacija pročelja i preslice toga zaštićenog spomenika kulture bila nužna.

Zahvaljujući pastoralnom vijeću u novom mladom sastavu nije prošlo dugo vremena da sanacije započme. 

-    Preslica je dosta oštećena i korona nas je malo omela u naumu da čim prije krenemo u obnovu, ali nismo se dali omesti. Zahvaljujući angažmanu svih nas u pastoralnom vijeću ovaj projekt primičemo kraju.  Kamen za preslicu je već spreman, dok će zvona kipar, Tomislav Šalov restaurirati i vratiti ih u prvobitno stanje – rekao nam je Ivica Stipaničev zvani Markiolac.

Zanimljivo je da su zvona u vrijeme Prvog svjetskog rata bila ukradena i morem su ih pokušali odvesti put Šibenika. Između Prvića i Vodica veliko nevrijeme je prevrnulo brod i zvona su se potopila. 

-    Tada je crkva bila prvi puta bez zvona – nastavlja Stipaničev.

Da se to ne bi dogodilo opet i vjernici bili uskraćeni za zvuk zvona i poziva na mise, Markiolac je doskočio tom problemu. 

-    Snimio sam zvuk zvona u Tribunju i četiri zvona u Škabrnji te ćemo na mjesto zvonika postaviti dva zvučnika i na taj način pozivati vjernike na misu za vrijeme dok se zvona restauriraju – dodaje Stipaničev.

Ivica Stipaničev Markiolac

Mogućnost elektrifikacije zvona jedna je od dodatnih stvari koja će se napraviti  prilikom obnavljanja pročelja. Radovi na crkvi su već u tijeku. Uz najnužnije radove sanacije od vlage te uređenje i obnovu pročelja građevine i preslice  plan je za dva mjeseca radove privesti kraju.

Uz cijelo mjesto i vjernike, te članove župnog sastava sredstva u iznosu od oko 120.000 kn koliko je potrebno za obnovu, skupila su se brže nego su planirali rekao nam je Nato Cvitan član župnog pastoralnog vijeća.

Načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić iznimno je zadovoljan radom novog sastava pastoralnog vijeća i svega onog što oni rade za crkvu. 

-    Konkretne stvari poput sanacije vlage u crkvi, te obnova pročelja i preslice su dobre stvari koje se događaju. Ono što posebno pozdravljam je veliki broj mladih ljudi koji se priključio u obnovu i sanaciju i to me posebno veseli – dodaje Grubelić.

Neodvojivi Općina i Crkva uvijek su tu jedni za druge.

-    Ukoliko bude trebala bilo kakva pomoć Općina je uvijek tu -  zaključuje Grubelić.

I župnik don Ivan Rojko ne krije zadovoljstvo radovima na uređenju Crkve Velike Gospe, mjesta molitve i okupljanja vjernika. 

-    Drago mi je da su se svi ujedinili u uređenju naše crkve i da se radovi bliže kraju. Vjerujem da ovaj angažman pokazuje koliko nam je svima stalo da se Tribunj obnavlja materijalno, ali i duhovno, osobito u ovim izazovnim vremenima – istaknuo je tribunjski župnik. 

Tags
Poslijednja izmjena dana Subota, 19 Prosinac 2020 20:32
djelomob1.jpg