22 Velj 2021
  414

Braniteljskim udrugama predstavljeno idejno rješenje Spomen sobe Domovinskog rata Šibenik

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Idejno rješenje Spomen sobe Domovinskog rata Šibenik predstavljeno je danas u nazočnosti gradonačelnika Željka Burića predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Idejno rješenje izradili su projektanti Antonio Šunjerga i Franka Baranović, a prezentirao ga je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.   

„Realizacijom ovog projekta Grad Šibenik želi ispraviti dugogodišnju nepravdu, a to je da usprkos značajnoj ulozi Šibenika i njegovih hrabrih branitelja u Domovinskom ratu, nemamo spomen sobu koja obilježava slavne i ponosne dane rujna 1991. godine. Želja nam je ovogodišnju 30. obljetnicu Rujanskog rata obilježiti svečanim otvaranjem ove spomen sobe.“, istaknuo je Rakić.

Projekt likovnog postava i opremanja interijera spomen sobe Domovinskog rata Šibenik realizira se u objektu – prizemlju zgrade na Baldekinu.  U prostor dijela prizemlja zgrade koji je podijeljen u dvije zasebne jedinice bit će smještena spomen soba palih branitelja te drugi dio koji je namijenjen uredskim prostorijama udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće spomen sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova „V“ koje su projektanti odlučili iskoristiti kao dio postava, tj. snažnog prvog dojma kod prilaska spomen sobi. Stupovi, koji će prethodno biti sanirani i obojeni, bit će osvijetljeni s unutrašnje strane, naglašavajući „V“ kao simbol pobjede.

Prema projektantskoj zamisli, u spomen sobi putem nove tehnologije te atraktivnih grafičkih i vizualnih efekata pokušat će se dostojno prikazati i odati počast palim braniteljima. Prostor će se sastojati od tri povezane cjeline: ulaznog djela, centralno-memorijalnog postava te projekcijsko-izložbenog prostora.   

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su zadovoljstvo viđenim te su ponudili svu potrebnu pomoć u daljnjim radnjama. Grad Šibenik za ovu namjenu u  proračunu za 2021. godinu osigurao je iznos od 700 tisuća kuna, a očekuje se i podrška Ministarstva hrvatskih branitelja u realizaciji projekta.

Izvor: Sibenik.hr

djelomob1.jpg

Najnovije
 • „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena
  Information
  Podijeli
  Information

  „Gužva“ na vodičkoj rivi danas je podsjećala na neka ranija vremena

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close