Svi 21, 2021 576

Predstavljen projekt EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije postala je dio europske mreže EUROPE DIRECT centara, a danas je  u konferencijskoj dvorani ABC Centra održano predstavljanje tog projekta na razini Šibensko-kninske županije.

Ovaj projekt omogućit će Razvojnoj agenciji ŠKŽ da nastavi svakodnevno komunicirati s građanima promičući europske vrijednosti i jačajući svijest o važnosti aktivnog uključivanja u europske demokratske procese, a i slušati očekivanja građana i omogućiti im davanje povratnih informacija institucijama Europske unije.

Uvodnu riječ na predstavljanju projekta održala je ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije gđa. Mira Lepur, a sudionike je pozdravio i župan Goran Pauk.

„Putem ovog projekta naša Razvojna agencija pridružila se još jednoj europskoj mreži informacijskih centara i sama postala centralna kontakt točka Europske komisije za područje naše regije, čime će se dodatno osnažiti direktna povezanost s europskom administracijom i utjecaj na europske politike koje se najvećim dijelom osmišljavaju upravo kako bi se provodili projekti  na lokalnoj razini.  Ono što ovaj EU projekt razlikuje od ostalih je upravo činjenica da je usmjeren svima nama, građanima naše županije koji će za vrijeme trajanja projekta, do kraja 2025. godine, imati prilike aktivno sudjelovati na brojnim radionicama, događanjima i edukacijama u organizaciji EUROPE DIRECT-a na što vas sve ovim putem i pozivam.“, kazao je župan Goran Pauk.

 

Nakon predstavljanja projekta održana je i panel rasprava na temu utjecaja europskih politika na regije i lokalnu samoupravu u Hrvatskoj, na kojoj su sudjelovali: Ogninan Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe, potprogram Kultura;  Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe, potprogram Media te Mira Lepura, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. 

Tijekom provedbe projekta, EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije organizirat će niz događanja, konferencije, dijaloge s građanima i radionice putem kojih će nastojati informirati i educirati građane naše županije o njihovim pravima i mogućnostima unutar Europske unije te im približiti rad institucija Europske unije i njihov način djelovanja. Također, za vrijeme svog djelovanja EUROPE DIRECT blisko će surađivati s predstavništvima Komisije i Europskog parlamenta u državama članicama u svrhu promicanja komunikacije i koordinacije među njima.

Osim informiranja i uključivanja građana u demokratske procese, EUROPE DIRECT  promiče intenzivnije odnose s lokalnim medijima i prenositeljima informacija, svijest o osjetljivim temama unutar EU na lokalnoj razini i edukaciju o europskim vrijednostima i procesima u školama.

Projekt je započeo 1. svibnja ove godine, nositelj je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, a okvirni sporazum s Europskom komisijom potpisan je za razdoblje do kraja 2025. godine. U tom će razdoblju EUROPE DIRECT Centar Šibensko-kninske županije biti glavna kontakt točka građana s institucijama Europske unije. Projekt je financiran  bespovratnim sredstvima Europske komisije u ukupnom iznosu većem od milijun kuna.

djelomob1.jpg