Prosinac 04, 2021 1103

Šibensko – kninska županija osigurat će oko 60 tisuća kuna kako bi se osigurale menstrualne potrepštine u srednjim školama

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Šibensko – kninska županija osigurat će oko 60 tisuća kuna kako bi se osigurale menstrualne potrepštine u srednjim školama čiji je osnivač Županija. Potvrđeno je to sinoć na predavanju i panel raspravi 'Menstrualno siromaštvo' održanoj u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, u organizaciji Šibenske udruge mladih uz podršku udruga Kolektiv 4B  Fotopoetika, a na kojoj je sudjelovala i zamjenica šibensko – kninskog župana, Iris Ukić Kotarac. Inicijativa Š.U.M-a već je na samom početku naišla na podršku brojnih drugih udruga, organizacija i pojedinaca s područja Grada Šibenika.

400-AK UČENICA U POTREBI

Panel raspravi prethodilo je predavanje pedagoginje, sociologinje i aktivistkinje Šibenske udruge mladih, Maje Šintić  na temu menstrualnog siromaštva u sklopu kojeg  su predstavljeni rezultati istraživanja udruge Pariter iz Rijeke provedenog na nacionalnom nivou te istraživanja provedenog na području Šibensko – kninske županije.

„Nakon provedenog ispitivanja na uzorku učenica došli smo do podatka da njih 8% često ili ponekad ne može sebi priuštiti menstrualne potrepštine. To je u procjeni 400tinjak učenica koje često ili ponekad nemaju dovoljno sredstava za menstrualne potrepštine, odnosno, za zadovoljenje osnovnih potreba. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da škole preuzmu ulogu zaštitnih faktora, po uzoru na druge sredine i budući da učenice u školi provode značajno vrijeme. Šibensko-kninska županija je odmah reagirala odobrivši iznos za nabavu besplatnih potrepština za toalete škola, a nadamo se kako će ovaj primjer slijediti i drugi osnivači“, sumirala je Šintić.

U istraživanju je aktivno sudjelovala učenica trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, Tara Šolić.

Rizk Casino Bonus

„Ovaj, nazovimo ga pokret, smatram potrebnim jer, iako se možda ovi postotci djevojaka kojima stvarno trebaju menstrualne potrepštine čine mali, to su jako važni brojevi jer to je osnovna ljudska potreba nama ženama. I osjećam stigmu kad profesoru tjelesnom moram reći da ne bih radila tjelesni jer imam menstruaciju i boli me. I osjećam nepravdu jer moram pitati doktora ispričnicu jer nisam radila tjelesni. Ovu temu smatram važnom jer u 2021. Godini nove ere imamo ove probleme i zaista smatram da je krajnje vrijeme da se krene prema djevojčicama, djevojkama i ženama odnositi ravnopravno', kazala je Tara na panel raspravi u kojoj su sudjelovale dožupanica Iris Ukić Kotarac i ravnateljica Osnovne škole Meterize Margit Vrbičić.

PRVO I OSNOVNO – MANJI POREZ

Kroz panel raspravu potegnulo se pitanje građanskog odgoja u školama, odgoja samog u školama kao i kulture ponašanja, a sve u cilju provedbe uvođenja higijenskih/menstrualnih potrepština u obrazovne ustanove. Naravno, bilo je riječ i o PDV-u od 25 posto koje žene plaćaju u državnu blagajnu kupujući ono osnovno što im treba iz mjeseca u mjesec godinu po godinu. Hrvatski sabor odbio ga je smanjiti, ali prvi put. No borba ide dalje.

Na nacionalnoj razini pokrenuta je peticija za smanjenje PDV-a s 25% na 5% od strane udruge Pariter koju svi mogu potpisati na bit.ly/peticijams .

Vaša reakcija na članak
djelomob1.jpg