Siječanj 31, 2022 1407

U pripremi dokumentacija s kojom bi se rekreacijsko poučna staza Zamalin - Sovlje obogatila dodatnim sadržajima te omogućila lakši i jednostavniji pristup

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U pripremi je dokumentacija za daljnje apliciranje na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava, a sve s ciljem da se rekreacijsko poučna staza u skorašnje vrijeme dovede u još bolje stanje, obogati dodatnim sadržajima i omogući lakši i jednostavniji pristup istima.

Mjesno poduzeće d.o.o., komunalna je tvrtka u stopostotnom vlasništvu Općine Tribunj i u svom djelovanju pruža raznovrsne cjelogodišnje i sezonske usluge od kojih su za istaknuti planiranje i održavanje javnih i zelenih površina, naplata parkirališnih usluga, usluga upravljanja grobljima, tržnicom i  sidrištem na otoku Logorunu te održavanja javnih šetnica i promenada.

Upravo iz tih razloga u lipnju 2020. godine Mjesno poduzeće d.o.o. apliciralo je na natječaj LAGUR-a „Galeb“ u okviru mjere 2.1.1. „Razvoj društveno kulturnog sadržaja povezanog s lokalnom ribarskom i pomorskom baštinom“ s projektom „Izgradnja rekreacijsko poučne staze Zamalin Sovlje – I. faza“. Prije službenih rezultata natječaja, krajem 2020. godine provedena je javna nabava te je odabran izvođač radova tvrtka Lagom Natura d.o.o. s kojom je u siječnju 2021. potpisan ugovor o izvođenju radova i opremanju staze. Sredinom srpnja 2021. u vrijeme kad su radovi na probijanju staze privedeni kraju stigla je i službena potvrda projekta, odnosno Odluka Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva o dodjeli bespovratnih 528.290,00 kuna iz Mjere III.3. „Provedba strategije lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi“.

U sklopu prijavljenog projekta financirana je prva fazu šetnice Zamalin Sovlja, odnosno probijanje staze i opremanje komunalnom opremom koja posjetiteljima prezentira priču o povezanosti Tribunja i ribarstva. Svaki dio postavljene opreme na šetnici svojevrsna je slagalica u tribunjskom ribarskom mozaiku.

Na odmorištima nalaze se drveni koševi za smeće s motivima riba i mekušaca koji se izlovljavaju na ovom području te drvene klupe s ugraviranim stihovima narodnih pjesama u kojima se spominje Tribunj. Duž šetnice posjetitelje „orijentiraju“ jagle, putokazi u obliku ribarske igle kojom se i danas krpaju ribarske mreže, a koji sa šetnice usmjeravaju na najbitnije tribunjske i županijske znamenitosti.

Teleskop je postavljen na lokaciju s koje se u svako doba dana može promatrati tribunjske ribare kako isplovljavaju iz luke ili se vraćaju polako kući. Info – edukativne ploče uz pisani sadržaj o tribunjskoj ribarskoj floti, ribarskim alatima i tehnikama lova te autohtonim ribarskim jelima i lokalnim manifestacijama koje prezentiraju ribarstvo uskoro će se upotpuniti dodatnim sadržajima koji će putem pametnih mobitela voditi na internetske s dodatnim sadržajima (foto i video) na temu svake od ploča.

Tags
djelomob1.jpg