Prosinac 07, 2022 380

Županija će dijeliti besplatne higijenske uložke za učenice 25 osnovnih i srednjih škola

Županija će dijeliti besplatne higijenske uložke za učenice 25 osnovnih i srednjih škola Photo by Natracare on Unsplash
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Započela je provedba projekta uvođenja besplatnih higijenskih uložaka za učenice 25 osnovnih i srednjih škola kojih je osnivač Šibensko-kninska županija.

Projekt će predstaviti zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac u četvrtak 8. prosinca 2022. godine, s početkom u 11:00 sati u holu Turističko-ugostiteljske škole Šibenik (Ante Šupuka 29).

Temeljem provedenog postupka jednostavne nabave, ugovor u vrijednosti 47.763,56 HRK/6.339,32 EUR Šibensko-kninska županija sklopila je s tvrtkom Violeta d.o.o.

Spomenimo, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika. 

Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj (i jedno od rijetkih u Europi), a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju. Istraživanje je osmišljeno u suradnji s dipl. psihologinjom Majom Močibob  i rezultati su dostupni putem ovog linka

djelomob1.jpg