Travanj 30, 2023 7853

Otvoren 12. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije u Skradinu

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Prigodnim programom u dvorani Kulturnog centra Grada Skradina danas je svečano otvoren 12. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije, koji će trajati dva dana.

Nazočnim uzvanicima, izlagačima, posjetiteljima i medijima, prigodnim riječima obratili su se: Antonio Brajković gradonačelnik Grada Skradina, Joso Smolić potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, Josip Laća poslovni tajnik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Šibenik, Darko Radanović pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, dr. sc. Marko Jelić Šibensko-kninski župan, državni tajnik Tugomir Majdak izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice poljoprivrede, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Branka Juričev Martinčev te na samom kraju, dr. sc. Velibor Mačkić izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, koji je službeno otvorio Sajam.

Za izniman glazbeni doživljaj bile su zadužene dame s Krke - klapa Skradinke, jedna od najdugovječnijih ženskih klapa koja svojom pjesmom plijeni pozornost gdje god da se pojavi.

Gradonačelnik Grada Skradina Antonio Brajković pozdravio je sve nazočne uzvanike, goste, posjetitelje i izlagače te izrazio veliku dobrodošlicu u Skradin, kazavši da ovaj Sajam predstavlja dobro za Grad Skradin, organizacijom sajma grad je pun turista, izlagača i ono najbolje što se može dogoditi, događa se danas i sutra u Skradinu, naveo je gradonačelnik, te na kraju zaželio uspješan Sajam svima.

Dobre želje Sajmu i izlagačima te pozdrave iz Međimurske županije prenio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović; „Kao županija, s radošću smo prihvatili poziv župana Jelića, i velika nam je čast biti partnerom ovog Sajma agroturizma, koji se ponovo održava nakon poduže stanke. Ovaj događaj promiče autohtonost i tradiciju vašeg kraja, a to je upravo ono što mi u Međimurju činimo baštineći našu kulturu, tradiciju i povijest. S nama je ovdje i veliki broj međimurskih izlagača koji će vam se predstaviti sa širokom paletom svojih autentičnih proizvoda, proizvoda koji su odraz vrijednih međimurskih ruku i truda međimurskog čovjeka. Pozivam vas sve da obiđete naše štandove, kušate naše proizvode i kući ponesete suvenir koji će vas podsjećati na malo Međimurje“.

Šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić zahvalio je suorganizatorima, pokroviteljima i sponzorima, poželio puno uspjeha svim izlagačima; „Kad govorimo o ovom Sajmu, možemo reći da smo pogodili i mjesto i vrijeme. Skradin je najpitoreskniji grad u našoj županiji, a možda i najljepši grad na svijetu ovoga tipa. Usto, on je poveznica zelene i plave Hrvatske, a na Sajmu se zaista prezentira dio proizvoda vrijednih ljudi našeg čovjeka, bilo da je iz kontinentalne ili primorske Hrvatske“ kazao je, između ostaloga, župan Jelić, te pozvao posjetitelje da ova dva dana uživaju u čarima agroturizma, čuvara gastronomske tradicije.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, Branka Juričev Martinčev naglasila je da je Agroturizam specifičan oblik turizma u kojem je glavni motiv putovanja povratak čovjeka prirodi i pozitivni efekt bivanja u prirodi. Gastro turizam, spoj zelenog i plavog može doprinijeti cjelogodišnjem turizmu koji doprinosi poboljšanju kvalitete života i lokalnog stanovništva.

Poseban izaslanik premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, gospodin Tugomir Majdak kazao je da ovaj sajam ima dušu, sajam koji spaja, uz zajedništvo, ono najpotrebnije, a to je spojiti udio u proizvodnji hrane i plasman hrane. „Plasirati hrvatsku hranu, proizvode hrvatskog sela na najbrži i najkvalitetniji način do dostupnih potrošača.“

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Velibor Mačkić čestitao je svima na organizaciji ovog događaja; „Pričamo koji je po redu sajam, a to nije važno, treba čestitati, to je jedini način da idemo naprijed, ako ono što smo odabrali kao stratešku granu zaista želimo održati i razviti, tako da možemo reći da imamo uključivo blagostanje“. U ime predsjednika Republike Hrvatske proglasio je 12. Sajam agroturizma Šibensko – kninske županije otvorenim.

Na 1200 metara izložbenog prostora, smjestilo se više od 120 izlagača. Vina, ulja, rakije, suhomesnati i mliječni proizvodi, med, slani i slatki eko namazi, prirodni sokovi, orašasti plodovi, tradicionalni suveniri - samo su dio izloženog što posjetitelji mogu besplatno razgledati sve do nedjelje. Pri tom mogu ponuđeno kušati, kupiti ili pak s njihovim proizvođačima sklopiti neku ozbiljniju suradnju. Proizvodi su vrhunske kvalitete.

Županija partner - Međimurska županija, obogatila je ovu manifestaciju i predstavila bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih proizvoda s posebnom kvalitetom, od meda i drugih pčelinjih proizvoda te mesa z tiblice, bučinog ulja, sireva do vrhunskog vina.

Međimurska županija predstavila je i dio svoje bogate kulturne baštine, poput etno blaga, ali i svoj turistički potencijal koji je ju je učinio prvom regijom u Hrvatskoj nositeljicom oznake Green Destination za održivi turistički koncept.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Uz Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije i Razvojno inovacijskog centra AluTech, u pripremi Sajma kao suorganizatori su sudjelovali: Grad Skradin, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Šibenik.

Sponzori Sajma su: Lučka uprava Šibensko-kninske županije, Nacionalni park Krka, Hrvatska poštanska banka, Zdravstvena ustanova Ljekarna Šibenik te Ceste Šibenik.
Sajam je danas otvoren za posjetitelje do 20:00 sati, u ponedjeljak 1. svibnja od 10:00 do 20:00 sati, a ulaz na Sajam je za sve posjetitelje besplatan.

Stoga dođite, prošećite Sajmom i Skradinom jer ćete sigurno pronaći nešto za sebe, a važno je i da sami, kao krajnji potrošači, podržimo domaću proizvodnju.

Foto: Lucija Cvitan

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Svibanj 2023 00:19
djelomob1.jpg