Svibanj 22, 2023 282

Počast poginulim braniteljima: Obilježavanje Dana Šibensko-kninske županije

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Podno Centralnog križa na gradskom groblju Kvanj, u povodu Dana Šibensko-kninske županije, odata je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Vijenac je položeno i svijeće su upaljene od strane izaslanstva Šibensko-kninske županije predvođenog županom dr.sc. Markom Jelićem. Pridružili su im se izaslanstvo Grada Šibenika na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici vojske, policije, HRM-a te političkih stranaka.

Šibensko-kninska županija utemeljena je 15. travnja 1993. godine prema Ustavu iz 1990. godine i kasnijem Zakonu o organizaciji vlasti i uprave. Tada pod nazivom Šibenska županija, obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš.

Promjena je uslijedila nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine. Oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije, čime su stvoreni uvjeti za priključenje njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin. Dotad je Knin bio u sastavu Zadarske županije, ali je po prirodnoj i kulturnoj pripadnosti priključen Šibensko-kninskoj županiji.

Obilježavanje Dana Šibensko-kninske županije svake godine je prigoda za prisjećanje na herojski otpor i žrtve koje su podnesene za slobodu. Počast koju su ove godine odale brojne delegacije podsjetnik je na duh zajedništva i hrabrosti koji je obilježio povijest ove županije.

djelomob1.jpg