Svibanj 22, 2023 375

Dan Šibensko-kninske županije obilježen svečanom sjednicom

Dan Šibensko-kninske županije obilježen svečanom sjednicom Snimka zaslona Youtube
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U ponedjeljak, u šibenskom kazalištu održana je svečana sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije. Time je obilježen Dan Šibensko-kninske županije, koja je utemeljena u svibnju 1997. godine. Na svečanoj sjednici sudjelovao je i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.

U svom govoru na sjednici u šibenskom HNK-u, Milanović je naglasio da je došlo vrijeme da "prestanemo idealizirati i idolizirati Europsku uniju". Njegova ocjena prvih deset godina Hrvatske u EU bila je suzdržana. "Moja bilanca prvih deset godina Hrvatske u EU je - bez pretjeranog oduševljenja, molim", izjavio je predsjednik, komentirajući nadolazeću desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Milanović je istaknuo da Europska unija nije ispunjenje "svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja", te da su glavni ciljevi za koje se hrvatski narod trebao boriti - Hrvatska, već ispunjeni. Osvrnuo se i na činjenicu da je Hrvatska najslabija po korištenju europskih sredstava, ističući potrebu da se ti fondovi što više iskoriste.

Milanović je uputio poruku šibensko-kninskom županu Marku Jeliću i prisutnim predstavnicima županije da se bore za svoje interese. Pozvao je na toleranciju, na očuvanje i nadogradnju onoga što imaju, ali i na izbrisivanje tragova rata koji još uvijek opterećuju regiju.

Na svečanoj sjednici obratio se i predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina, izražavajući zadovoljstvo postignutim u prethodnoj godini. Istaknuo je da su u posljednje dvije godine donijeli preko 350 podzakonskih akata nužnih za funkcioniranje Županije i poručio da su, prema njegovom mišljenju, dobro radili.

Župan Marko Jelić također je vidio pomak nabolje u županiji. Aludirao je na projekte koje Županija radi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i naglasio potrebu za iskorištavanjem svih dostupnih europskih sredstava.

Na sjednici su dodijeljena i županijska priznanja i nagrade. Nagradu Šibensko-kninske županije dobili su Veslački klub Krka i maestro Damir Marušić. Grb Šibensko-kninske županije uručen je Specijalnoj jedinici policije ‘Jastrebovi’, a plaketu Šibensko-kninske županije primili su Ante Bulat, Ana Bilić, Šime Martinović, Centar za socijalnu inkluziju Šibenik i Srećko Truta.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 22 Svibanj 2023 21:34
djelomob1.jpg