Svibanj 25, 2023 1493

Nastavnik Zvonko Madunić i "Vidički tići skakuću Europom": Kako su mališani iz OŠ Vidici preplivali filmovima do odrasle publike

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U Osnovnoj školi Vidici, projekt pod imenom "Vidički tići skakuću Europom" doživljava veliki uspjeh. Ova inicijativa, osmišljena od strane nastavnika Zvonka Madunića, uspješno je pridobila pažnju mladih, ali i odraslih. Na platou ovog projekta do sada je snimljeno sedam filmova, a svake godine uključuje se 60 djece u Filmsku grupu, dok dodatnih 15 snima glazbu za film.

Madunić je pričao o svom zadnjem filmu, "Navijač", ističući njegovu kompleksnost i višeslojnost. "Ovaj film je namijenjen odrasloj publici, zato što se mora sagledavati iz više kutova," objasnio je Madunić. Prema njegovim riječima, film globalno govori o nasilju koje je prevladano zato što glavni lik, vođen od mentora, napušta osvetu i izlaz nalazi u proučavanju prošlosti Danila.

Ali film ne završava tu. Iz kuta prošlosti, "Navijač" nas vodi u budućnost, postavljajući važna pitanja o tome što je uistinu bitno. "Film postavlja pitanje: je li važniji život ili aplauz? Prevedeno: jesmo li pozvani na zemlju kao nijemi promatrači njezina umiranja ili se moramo aktivirati kako bi je - radom - oživjeli i spasili", dodao je Madunić.

U tom kontekstu, priča o gradnji muzeja na Danilu ima simbolično značenje. Nastavnik Madunić vjeruje da je ova ideja rješenje ne samo za Danilo već i za druga ruralna područja.

Madunićev rad s djecom na ovom projektu kao i njegova sposobnost da koristi film kao sredstvo za postavljanje teških pitanja, svjedočanstvo je moći umjetnosti i njegove sposobnosti da utječe na različite dobne skupine. Projekt "Vidićki tići skakuću Europom", nastavlja donositi nove perspektive i iskustva kako za učenike, tako i za odraslu publiku.

djelomob1.jpg