Lipanj 05, 2023 1578

Bepa i Vane: Kroničarke primoštenskih užanci predstavile novo izdanje Libra

Bepa i Vane: Kroničarke primoštenskih užanci predstavile novo izdanje Libra Primošten Plus
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U idiličnom okruženju primoštenskog parka, nedaleko od malene crkvice svetog Roka, održalo se neobično okupljanje. Cilj je bio proslaviti predstavljanje trećeg libra "Bepa i Vane", djela primoštenskih kroničarki Lorente Fuštin i Biserke Palfi. Ova knjiga nije samo literarno djelo, već i zbirka čuvarica običajne kulture i jezika ovog slikovitog mjesta.

No, kako nam Lorenta Fuštin, poznata kao dobra vila Primoštena i žena s tisuću interesa i brojnih talenata, naglašava, ovo zapravo nije treća knjiga u nizu. Radi se o nadopunjenom izdanju prvog libra, što ga čini još bogatijim izvorom primoštenskih priča.

Za one koji se možda pitaju: "A tko su zapravo te Bepa i Vane?", odgovor je jednostavan. To su dve kuriozitetne primoštenske starice, još uvijek u punoj snazi uma, sa oštrim jezikom i dobrom dušom. Godine su im pružile mudrost kojom su sposobne zaobilaziti nevolje. Likovi Bepe i Vane oblikovali su se spontano, te su postale kroničarke Primoštenskih Užanci.

Tijekom održavanja ovih užanci, Bepa i Vane su postale poznate kao figure koje se premještaju s mjesta na mjesto, s fešte na feštu, upijajući sve što vide i čuju. A nešto, istini za volju, i naslućuju.

Svima je stoga savjet da se čuvaju njihovog oštrog jezika, ali i pera, jer su sposobne, kada zatreba, iznenaditi i ozbiljno opomenuti. Njihove riječi mogu vas dotaknuti tako duboko da će vam trebati barem mjesec dana da se oporavite, bez potrebe za sapunom i freganjem.

Pogledajte video portala PRIMOŠTEN PLUS

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023 17:12
djelomob1.jpg