Rujan 13, 2023 1058

Tribunj na putu prema energetskoj učinkovitosti: Općina Tribunj uvodi modernu rasvjetu

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Načelnik Općine Tribunj, Marko Grubelić, objavio je na svom Facebook profilu ambiciozne planove za modernizaciju cjelokupne javne rasvjete na području Općine Tribunj. Kroz predviđeni kratkoročni period, očekuje se potpuna transformacija svjetlosnog sustava u općini.

Projekt je procijenjen na 420.000,00 EUR. Interesantno je napomenuti da će se financiranje ovog projekta većim dijelom ostvariti putem kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), za koji je Suglasnost dobivena od Vlade Republike Hrvatske. Ukupan iznos kredita je 398.168,00 EUR s izuzetno povoljnom kamatom od 0,25% kroz razdoblje od 7 godina. Grubelić ističe da se zbog niske kamatne stope radi o "praktički besplatnom novcu".

Uzimajući u obzir model financiranja, mjesečne rate kredita bit će pokrivene iz ušteda na električnoj energiji. Prema dokumentaciji, predviđena ušteda na električnoj energiji tokom narednih 7 godina iznosit će upravo koliko će koštati modernizacija rasvjetnog sistema. Drugim riječima, investicija neće predstavljati dodatni trošak za proračun Općine Tribunj tijekom navedenog perioda.

Grubelić je također najavio da će do kraja mjeseca biti raspisana javna nabava. Uz to, naglašeno je da će se u glavnim ulicama (Put Vodica, Put Sovlja, Jurjevgradska i Križine) zamijeniti i unificirati sve rasvjetne stupove. Također, planira se zamjena svih starih i neuglednih rasvjetnih stupova na svim ostalim lokacijama unutar općine. Načelnik je istaknuo važnost sanacije i popravka svih oštećenih dijelova kabela i električnih instalacija.

Općina Tribunj očekuje da će ovaj projekt donijeti značajne uštede i unaprijediti vizualni identitet općine, pružajući građanima bolje i učinkovitije svjetlosno rješenje.