Srpanj 24, 2015 3181

Prva generacija studenata energetike

Novootvoreni studij energetike u Šibeniku privukao studente iz cijele Hrvatske

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prema službenim podacima s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prvu godinu novog dislociranog preddiplomskog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, je upisalo 23 studenata i time već na prvom upisnom roku gotovo do pola popunilo upisnu kvotu od 50 studenata.

Od ukupnog broja upisanih studenata, samo 11 ih je iz Šibenika, dok ih čak 12 dolazi iz drugih gradova među kojima su Split, Zagreb, Dubrovnik, Umag i Drniš, što je odličan rezultat s obzirom na to da je u pitanju potpuno novi studij s dosad neviđenim programom, a koji odgovara na izazove održivog razvoja. Preostaje vidjeti koliko će se studenata upisati i na drugom upisnom roku na koji će se prijave za razredbeni postupak primati do uključivo 21. rujna 2015. godine.

Prvu godinu će zajednički odslušati svi studenti, dok će se na drugoj moći opredijeliti za smjer Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost i Obnovljivi izvori energije. Kolegiji prve godine su Fizika, Matematika I i II, Mehanika krutih tijela, Osnove elektrotehnike, Osnove računarstva, Energetska elektronika, Materijali, Mehanika deformabilnih tijela, Uvod u energetiku, Uvod u mjerenja i mjernu tehniku, Vještine (AUTOCAD, MATLAB).

„Od početka vjerujem u to da je studij energetike okosnica za razvoj Šibenika, ali i Hrvatske. Zato sam iznimno ponosan na broj upisanih brucoša jer su njegov potencijal i kvalitetu prepoznali studenti ne samo iz Šibenika nego iz Splita, Zagreba, Dubrovnika, Drniša, itd. Ovom prilikom im čestitam što su odabrali studij budućnosti, želim im dobrodošlicu i uspješno studiranje." – rekao je dr. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

„Brojka od 23 upisana studenta je izuzetno vrijedna. Moja je osobna procjena bila da nam je idealna brojka za početak rada dislociranog studija negdje između 20 i 30 studenata. To je za početak rada i svih procesa vezanih za ovaj studij odličan broj. Vrijeme će tek pokazati koliko je ovo dobar i važan studij za cijelu Hrvatsku" – kazao nam je prof.dr.sc. Ivan Juraga, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje od 2010.-2014. godine.

Prema riječima prof.dr.sc. Zvonimira Guzovića, dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje: „Drago mi je da su studenti prepoznali značaj novootvorenog studija i brojka upisanih je svakako zadovoljavajuća, ali nije konačna. Zato pozivam sve preostale studente na jesenski upisni rok jer potrebe za mladim kadrom stručnim za energetske tehnologije definitivno ima. Promidžba studija je odrađena savršeno i smatram da su sve relevantne informacije iznesene u javnosti, a uz podršku Sveučilišta u Zagrebu i Grada Šibenika i kvaliteta nastave, koju će održati nastavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje, bit će na najvišoj mogućoj razini."

Mag. ing. el. Marko Gulin, sudionik u osmišljavanju i kreiranju laboratorija kaže „s obzirom na to da se radi o studiju koji će se sljedeće akademske godine izvoditi prvi put u Hrvatskoj, jako sam zadovoljan brojem upisanih. Kao rođeni Šibenčanin drago mi je da se ovakav jedan politehnički studij energetike pokreće baš u tom gradu za kojeg smatram da ima sve preduvjete da postane obrazovni centar u području energetske efikasnosti i novih izvora energije. Nadam se da će se ovaj projekt nastavljati razvijati u izvrsnoj atmosferi kao i do sada te bih ovdje posebno istaknuo ulogu Grada Šibenika koji je prepoznao važnost studija i koji financijski i logistički pomaže ovaj studij od samog početka.

Podsjetimo, preddiplomski studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora je novootvoreni studij čiji su nositelji Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i 23 upisanih predstavlja prvu generaciju studenata energetike od njegova osnutka.

Tags
Poslijednja izmjena dana Petak, 24 Srpanj 2015 19:59