01 Ožu 2017
    1130

Održan sastanak župana sa predstavnicima zemalja Magreba na temu ugroženosti obalnog područja klimatskim promjenama i provedbe Obalnog plana

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Župan Goran Pauk i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Sanja Slavica Matešić jučer su u Uredu župana održali sastanak sa članovima delegacije iz zemalja Magreba na temu ugroženosti obalnog područja klimatskim promjenama i provedbe Obalnog plana za zaštitu obalnih područja.

 

Sastanak je organiziran sa ciljem zajedničkog djelovanja kod problema podizanja razine mora i pravodobne prevencija područja ugroženih ovom pojavom, te potencijalnih novih projekata u ovom području.

Sastanku su prisustvovali direktorica državne agencije za upravljanje i zaštitu obale iz Tunisa, predstavnik iste takve agencije iz Maroka, te više delegata i parlamentaraca koji su povezani sa radom u institucijama za zaštitu i očuvanje prirode, a koji su ujedno povezani i sa ICZM-om (Integrated coastal zone Management – Međunarodna institucija za upravljanje obalnim područjima).

Obalni plan za zaštitu obalnih područja nastao je zajedničkim naporima institucija unutar Šibensko-kninske županije kao i brojnih drugih institucija i organizacija Republike Hrvatske koje se bave problemima negativnog utjecaja klimatskih promjena koje su, nažalost, zadnjih godina sve više uočljive.

Dokument je izrađen u okviru projekta „Integracija klimatske varijabilnosti i promjena u nacionalne strategije za primjenu Protokola o integralnom upravljanu obalnim područjem na Mediteranu". Ovaj projekt na cijelom Mediteranu izradilo je svega nekoliko regija, između ostalih i Šibensko-kninska županija kao prva i jedina do sada u Hrvatskoj.

DSC_0412_Custom.JPG

Na sastanku se raspravljalo o problemima podizanja razine mora i pravodobna prevencija područja ugroženih ovom pojavom, zatim problem pada vodostaja krških rijeka, kao što su Krka, Zrmanja i Cetina koje sve izviru u rubnim područjima naše županije, a ključne su za opskrbu vodom kako naše tako i Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Istaknuti su i problemi divlje gradnje u priobalnim područjima koja je u zadnjih 40-ak godina bitno promijenila i narušila idilične vizure mediteranskih krajolika.

Prisutni predstavnici stranih zemalja koje također imaju iste ili slične probleme na svojim dijelovima mediteranskog priobalja bili su izrazito zainteresirani i iznenađeni pozitivnim naporima Šibensko-kninske županije da ovim projektom radi na prevenciji i zaštiti svoje prirode od klimatskih nepogoda, kao i od negativnog djelovanja ljudskog faktora.

Problem je što je plan dovršen u normativnom smislu, ali za akcijsku provedbu plana potrebno je mnogo sredstava koja bi se mogla namiriti iz domaćih i EU fondova.
Svi predstavnici složili su se kako je zajednička suradnja mediteranskih zemalja koje muče ovi problemi nužna za uspješnu provedbu ovakvih projekata i da se u budućnosti nadaju uspješnom zajedničkom djelovanju.

djelomid1.jpg


Krležina LEDA u Vodicama
Klikni na plakat za više informacija

Kliknite na plakat za više

tehnoadeo2017 BumbaNG
makina
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close