Bumba top desk
19 Lip 2017
    1705

Održana svečana akademija povodom 26. obljetnice osnivanja legendarne 113. brigade

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0

Svečana akademija povodom 26. obljetnice osnivanja legendarne 113. brigade održana je danas u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, a uz brojne branitelje, njihove obitelji i pripadnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, svečanoj akademiji prisustvovali su i župan Goran Pauk, brigadni general Ivan Zelić, brigadir Danijel Kotlar, Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika i brigadni general Mate Viduka koji su se osvrnuli na slavni ratni put brigade i prisjetili se stradalih branitelja kao i nedavno preminulog Ante Ljubičića, prvog zapovjednika brigade. - prenosimo vijest s portala ŠibenikIN

U ime svih zapovjednika 113. brigade okupljenima se obratio brigadni general Mate Viduka koji se prisjetio nedavno preminulog prvog zapovjednika brigade Ante Ljubičića kao i svih poginulih i stradalih suboraca.

- Zapovjednici su na vrhu piramide, ali brigade počivaju na hrabrim braniteljima koji su ispisali slavnu povijest 113. brigade. Ova brigada u kategoriji brigada osvojila bi olimpijsku medalju. Postigla je nevjerojatne poduhvate s malim mogućnostima i sredstvima. Naši branitelji dali su sve za Hrvatsku, ali zaboravili su reći onima kojima su predali državu da narodu omogući da može živjeti od svog rada u svojoj državi – naglasio je umirovljeni brigadni general Viduka.

Viduka je dodao da je mirnodobska zadaća svih zapovjednika dovršiti pisane materijale za knjigu i dokumentarni film o ovoj legendarnoj brigadi.

19221898101557727418044157864182454975372124o.jpg

Župan Goran Pauk suborcima se obratio i kao izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar Kitarović.

- Naša legendarna brigada simbol je borbe za obranu našeg kraja i iako formalno ne postoji od 2000. godine, zauvijek će živjeti u mislima nas i naše djece. Danas se prisjećamo svih stradalih branitelja koji su položili živote za domovinu, kao i prvog zapovjednika Ljubičića. Ova slavna šibenska brigada proslavila se obranom Šibenika, prisjetimo se samo Žirja i Zečeva, branitelji su svojim trudom i hrabrošću omogućili da brže dođe do priznanja Hrvatske i time su zadužili generacije – kazao je Pauk.

Brigadir Danijel Kotlar, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda prisjetio se svih pothvata 113. brigade, od obrane šibenskog mosta do operacija Oluja i Maestral kazavši da sve po čemu je šibenska brigada slavna ne bi moglo stati u knjigu.

Brigadni general Ivan Zelić kao izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika OSRH-a Mirka Šundova svim pripadnicima legendarne brigade kazao je da su operacije Miljevački plato i Nos Kalik veliki uspjeh vrijedan poštovanja, te da su u tom trenutku rata ohrabrile branitelje diljem Hrvatske.

- Moramo iskazati poštovanje prema onima koji su dali život za domovinu, 113. brigada jedna je od najboljih pričuvnih brigada i tome sam i osobno svjedočio. Svojom ustrajnošću i vještinom dokazali su da je hrvatski vojnik spreman ponuditi sve vještine i srcem se boriti za domovinu – kazao je Zelić.

U ime gradonačelnika Željka Burića okupljenima se obratio zamjenik gradonačelnika Paško Rakić koji se zahvalio svim braniteljima na svemu što su učinili za Hrvatsku i obećao im da će mu njegova vrata kao zamjenika gradonačelnika za društvene djelatnosti uvijek biti otvorena.

Proslava 26. obljetnice osnutka legendarne šibenske 113. brigade započela je jutros polaganjem vijenaca na spomenik smrtno stradalim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu i na gradskom groblju Kvanj, nakon čega je služena misa za sve poginule i stradale branitelje u kapelici bivše vojarne 'Bribirskih knezova'. Svečana akademija završena je čitanjem imena i prisjećanjem na sve poginule i stradale branitelje 113. brigade.

1922187310155772741154415331200850343761331o.jpg

Podsjetimo, legendarna 113. brigada osnovana je 19. lipnja 1991.godine kao 113. Brigada Zbora narodne garde, s Antom Ljubičićem na čelu. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava aktivnom satnijom.

Zapovjedništvo 113. brigade organiziralo je i uspješno provelo sveobuhvatnu obranu napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postala je djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.

Postrojba je u cjelini sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim velik broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju 'vatrenog' angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

Izvor/Foto: ŠibenikIN

djelomob1.jpg

Najnovije
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Domaća radinost PokloniDomaća radinost Pokloni
Sve za domZa prodaju
MTB BiciklaMTB Bicikla
Sportska opremaZa prodaju
Gradilište Zatonska, prodajemGradilište Zatonska, prodajem
ZemljištaZa prodaju
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close