Skuti župe Vodice otkrivali jedinstvene povijesne lokalitete u okolici Srime, nama tako blizu, a nažalost nepoznati…

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Početak nove skautske godine naši katolički skuti župe Vodice obilježili su poludnevnim izletom na povijesne lokalitete u okolici Srime.

Njih tridesetak posjetili su, ili bolje rečeno, otkrivali su putove u labirintu suhozida do Domaćinove bunje (Rodinih stanova) i Čačine gomile. 

"Oba lokaliteta su nam bila izrazito zanimljiva. Prvo Domaćinova bunja koja se spominje kao najviša građevina ovakve vrste na ovoj strani Jadrana. Posebna zanimljivost je ta što se odmah uz nju nalazi i bunja koja je visoka svega 1.5 metara što je najmanja bunja koju smo ikad vidjeli. S druge strane, Čačina gomila kao najveća suhozidna struktura još od vremena ilirskih gradina. " - rekao nam je Ivan Skočić, voditelj

Skauti su se popeli na vrh gomile koja je u svoje vrijeme služila kao stražarnica i promatračnica s koje su se nadgledala stada u sklopu koje se nalazi i bunja skrivena u gomili.

Sve u svemu, četiri kvalitetno provedena sata u istraživanju Srimarskog zaleđa i otkrivanju jedinstvenih povijesnih lokaliteta nama tako blizu, a nažalost nepoznate…

 

djelomob1.jpg