26 Sij 2020
  1982

Proslava Nedjelje Božje riječi u župi Našašča svetog križa Vodice

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Siječanj 2020 13:28

Papa Franjo apostolskim pismo u obliku motu proprija  Aperuit illis  ustanovljuje Nedjelju Božje riječi. 
Potaknuti apostolskim pismo pape Franje i mi smo u našoj župskoj zajednici u nedjelju 26. siječnja na svečan način proslavili Nedjelju Božje riječi.

Ispred ambona stavili smo plakat s motomo »Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). Svetu Misu koju je predvodio župnik don Franjo Glasnović započeli smo procesijom. Na vidljiv način pokazali smo različite Biblije koje su se  u procesiji nosili.  (dijete, pripravnik za Prvu pričest, vjeroučenica biblijske grupa, pripravnik za svetu krizmu i čitač).Ovom vidljivom  gestom željeli smo posvjestiili vjernicima kako Biblija prati čovjeka od djetinjstva, mladosti do zrelosti.  

Nakon toga čitač je pročitao neke dijelove apostolskog pisma koje je Papa uputio za ovu nedjelju, kako bi vjernici bili upoznati. 

„Ovim Pismom želim odgovoriti na mnoge zamolbe koje su mi pristigle od Božjeg naroda da se u čitavoj Crkvi u jedinstvu nakanâ slavi Nedjelja Božje riječi. Već je postalo uvriježeno da kršćanska zajednica odvaja trenutke za razmišljanje o važnosti koju Božja riječ zauzima u svakodnevnome životu. U raznim mjesnim Crkvama poduzete su brojne inicijative kako bi Sveto pismo postalo sve dostupnije vjernicima, tako da u njima poraste zahvalnost za tako velik dar te se predano trude živjeti ga u svakodnevici i dosljedno ga i odgovorno svjedočiti. 

 Određujem stoga da III. nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Nedjelji Božje riječi pripast će tako pravo mjesto u razdoblju u godini u kojem smo pozvani na jačanje vezâ sa Židovima te na molitvu za jedinstvo kršćana. Nije riječ o pukoj vremenskoj podudarnosti: slavljenje Nedjelje Božje riječi očituje ekumensku vrijednost zato što onima koji slušaju Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se prispjelo istinskom i čvrstom jedinstvu.
Splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić u svojoj poruci naglasio je:

„Svako naše nedjeljno euharistijsko slavlje susret je s uskrslim Gospodinom koji nam prostire trpezu svoje Riječi i stol Kruha Života. Doista, ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta (Mt 4, 4). Gladni smo, ne toliko kruha, koliko kruha Božje riječi koja nas hrani i povezuje u životvorni dijalog s Bogom i bližnjima. Riječ Božja je hrana i lijek našim slabostima. 

Okuplja nas u jednu obitelj, daje nam dostojanstvo i otkriva naš poziv i poslanje. Svjesni svojih ograničenja, zarobljenosti, grešnosti, i mi u nedjeljnim susretima poput rimskog časnika, izražavajući svoje povjerenje u riječ Gospodnju, priznajemo: Gospodine nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja (Usp. Iv 7, 6-7).

Riječ Božja nas oživljava, ozdravlja, prosvjetljuje, čisti pogled oka i srca, oplemenjuje nas, naše riječi i djela, otvara nas Bogu i približava čovjeku. 

Dok se mi ispričavamo i iskreno priznajemo svoju nedostojnost, Gospodin nas uvažava i hrabri: Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti (Iv 14, 23). Vječna Božja Riječ želi se utjeloviti – nastaniti u našem domu. Pozvani smo biti ne samo prostor nego, kako sam Isus reče, biti u srodstvu s njime: majka moja, braća moja – oni su koji riječ Božju slušaju i vrše (Lk 8, 21). U pustinjama našega života, nadahnuta i životvorna Božja riječ nam je poput stabla koje nas hrani, hladom štiti i postaje naš vodič na putu života. Ovom vodiču nade spasenja psalmist kliče: Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi (Ps 119, 105). 

Majka Marija bila je najplodnije tlo utjelovljenja Riječi Božje. Nju je pohranjivala, čuvala i o njoj razmišljala u svom srcu. Bila nam majka Marija, naša Gospa Karmelska,  primjerom sa svojim: Neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1, 38)! Neka nam bude i učiteljica sa svojom porukom: Što god vam rekne, učinite (Iv 2, 5)! 

Nadahnuti porukom pape Franje župnik don Franjo i župski vikar don Grgur Alviž u homiliji naglasili su bogatstvo Božje riječi koja nam je zapisana u Bibliji i koja bi vjernicima trebala biti svakodnevan duhovan hrana. 

Dao Bog da proslava Nedjelje Božje riječi našim župskim zajednicama i svakom pojedinom vjerniku bude poticaj za čitanje Biblije, kako bismo Krista bolje upoznali i čvrsto povjerovali u njegovu ljubav koju svaki dan doživljavamo.

s. Klara Pavlović

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljno litretavanje: Stiže jesen, pred nama je promjenjivo vrijeme

  Information
Najčitanije

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close