Hodočašće i izlet za gospođe i župljanke koje pomažu uređenju i čišćenju crkve

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Nakon svega što smo proživjeli i događalo se u prethodnoj godini u koroni, sada kada su se stekli uvjeti za hodočašće i izlet, u subotu 23. listopada 2021. skupina dvadesetak gospođa i župljanki koje redovito sudjeluju i pomažu u uređenju i čišćenju naše župne crkve sv. Križa u Vodicama zajedno sa s. Klarom i župnikom don Franjom imali su hodočašće i izlet u Primošten i Primošten Stanove i okolicu.

U Primoštenu su po dolasku na rivi u lijepom ambijentu i sunčanom vremenu zajedno popili kavu uz ugodan razgovor i druženje. Nakon toga su pošli primoštenskim kalama i prošetali do župne crkve sv. Jure. Tamo su se, uz crkvu na groblju pomolili na grobovima: blagopokojnog šibenskog biskupa Josipa Arnerića, i pokojnih svećenika don Slavka Mikelina, don Romana Skorina i don Mate Lukete, koji je kao župnik službovao i u Vodicama. 
Pohodili su i župnu crkvu sv. Jure, u kojoj im je župnik don Franjo kratko iznio povijest župe Primošten i župne crkve i štovanja Gospe Loretske koja se na osobit način štuje u ovoj župi i crkvi. U crkvi su se pomolili i pozdravili Gospu pjesmom Kraljice svete krunice. 

Druga postaja hodočašća i izleta bio je posjet uzvišici iznad Primoštena na kojoj je postavljena velika statua Gospe Loretske. Tu su se kratko zadržali u razgledavanju i panorami te su izmolili Anđeo Gospodnji.  
Nakon toga uputili su se prema župi Primošten Stanovi  u Široke prema župnoj crkvi sv. Jeronima. Vozeći se upoznali su i vidjeli mnoga mjesta i zaseoke koji se nalaze u ovoj župi. 

U župnoj crkvi gdje je bio i središnji dio hodočašća, dočekao ih je župnik don Grgur Alviž, prethodno župni vikar u Vodicama. Don Grgur je predvodio misno slavlje, a uz njega je koncelebrirao i župnik don Franjo. 

Rizk Casino Bonus

Don Grgur je na početku sv. Mise pozdravio sve nazočne i zaželio dobrodošlicu, te je održao  i prigodnu homiliju na temelju Božje riječi. Svetu misu je sviranjem i pjesmama animirala s. Klara. 

Na kraju misnog slavlja župnik don Franjo je izrazio radost i zadovoljstvo što su pohodili ovu župu i crkvu i slavili sv. Misu s don Grgurom, te mu zahvalio na gostoprimstvu i dobrodošlici. 

Nakon svete mise bio je zajednički ručak za sve sudionike. Ručak je bio u odličnoj i opuštenoj i ugodnoj atmosferi i prekrasnom ambijentu i odličnoj usluzi, za što su se pobrinuli domaćini  obitelj  Markoč, domaćica gospođa Ksenija sa svojim suprugom i osobljem. Nakon ručka, za kraj hodočašća i izleta, posjetili su u Dragi u Primoštenu Burnjem, turističko seosko gospodarstvo Jurlinove dvore. Tamo ih je dočekao i bio im domaćin don Stipe Perkov. Don Stipe koji u dvorima živi i brine se o njima, upoznao ih je s bogatom poviješću svoje obitelji i dvora i svemu onom što su oni proživjeli u višestoljetnoj povijesti, osobito u vremenu rata i poraća i komunističkog režima. 

Proveo ih je kroz dvore i pokazao im bogatu kulturnu, tradicijsku, sakralnu i etnografsku baštinu koja se tu čuva i o kojoj se brine. 

U kapelici Marije Majke Crkve, koja se nalazi u dvorima, u pobožnosti prema BDM izmolili su sv. Krunicu i imali listopadsku pobožnost. 

Povratak u Vodice bio je u večernjim satima. Nakon radosnog i bogato ispunjenog dana radosni i ispunjeni zajedništvom i svime što su doživjeli i proživjeli sretno su pristigli doma u Vodice, osnaženi za život u vjeri i svjedočenje u ljubavi i služenju.
 

djelomob1.jpg