Okupilo se sedamdesetak Žudija koji su se rado odazvali pozivu i sv. Misi.

Održan 11. susret generacija Vodičkih žudija

Održan 11. susret generacija Vodičkih žudija Foto: Šime Strikoman
Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

I ove godine u subotu 09. 04. 2022., pred Cvjetnicu, u župi Vodice upriličen je tradicionalni susret generacija Vodičkih žudija.

Susreti generacija su započeli 2012. na stotu obljetnicu Vodičkih žudija, sa svrhom da se okupe svi Žudiji iz svih generacija koji su sudjelovali u čuvanju Božjega groba u župi Vodice, gaji zajedništvo te da se i nadalje čuva i prenosi bogata pasionska baština povezana s Vazmenim trodnevljem i običajima povezanim s time. 

Ovogodišnji jedanaesti susret, nakon prethodna dva koja su bila u posebnim okolnostima u Koroni i s posebnim mjerama, okupio je sedamdesetak Žudija koji su se rado odazvali pozivu i sv. Misi.

U župnoj crkvi Našašća sv. Križa su se okupili Žudiji iz nekoliko generacija od onih najmlađih do najstarijih, sudjelovali zajedno s drugim vjernicima su na sv. Misi koju je predvodio župnik don Franjo.

Župnik je pozdravio nazočne generacije Žudija i spomenuo da je ovo jedanesti susret, i ponovni koji se održava u normalnim okolnostima. 

U svojoj prigodnoj riječi, nakon evanđelja, župnik je nazočnima na početku napomenuo  da je Crkva u godini Sinode i da se svi trebamo u tome uključiti i dati svoj doprinos u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju.

Nadalje je naglasio da je tradicija čuvara Božjega groba koja se manifestira kroz družbu Vodičkih žudija, bogato nasljeđe koje je proizašlo iz vjere naših pređa iz kojega trebamo učiti i koje trebamo čuvati. Pri tome naglašavajući riječi pape Franje iz njegove propovijedi na molitvenom susretu održanom 2. travnja u Nacionalnom svetištu Ta’ Pinu na otoku Gozo:„Crkva ima dragocjenu povijest iz koje crpi toliko duhovnog i pastoralnog bogatstva. Međutim, život Crkve – zapamtimo to uvijek – nikada nije samo “povijest koja je prošla i za pamćenje”, već “velika budućnost koju treba graditi”, poslušna Božjim planovima. Ne može nam biti dovoljna vjera sastavljena od predanih običaja, od svečanih proslava, lijepih narodnih prigoda, jakih i uzbudljivih trenutaka. Potrebna nam je vjera koja se utemeljuje i obnavlja u osobnom susretu s Kristom, u svakodnevnom slušanju njegove Riječi, u aktivnom sudjelovanju u životu Crkve, u duši pučke pobožnosti.“

Na kraju je sve potaknuo da snažnije izražavaju živu, otvorenu vjeru koja širi radost Evanđelja te iz nje uđu u otajstvo Kristove muke, smrti i Uskrsnuća koji su pred nama u ovome svetom i Velikom tjednu. 

Nakon završetka sv. Mise, akademski snimatelj Šime Strikoman, snimio je fotografiju susreta generacija Vodičkih žudija. 

Susret je završio bratskim i radosnim druženjem i domjenkom u pastoralnom centru, koji su pripremili i organizirali Vodički žudiji.

Foto: Šime Strikoman i Župa Vodice

 

Poslijednja izmjena dana Subota, 09 Travanj 2022 22:54
djelomob1.jpg