Župljani Vodica proslavili Dan posvete stare crkve sv. Križa

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

PROSLAVA DANA POSVETE STARE CRKVE SV. KRIŽA NA PUNTI U VODICAMA 19. 10. 2022.

Potaknuti prošlogodišnjim slavljem Jubileja 600. obljetnice posvete stare crkve sv. Križa na Punti i starom groblju, kao i slavlja blagoslova obnovljene crkve koju smo potpuno uredili i restaurirali 2021. sa željom da se ta tradicija i dalje nastavi i ove godine smo upriličili slavlje dana posvete crkve.

Slavlje je započelo hodočasničkom procesijom iz župne crkve i nastavljeno hodom i molitvom svete krunice ulicama našega Grada. Procesija je bila znak našega zemaljskoga i vjerničkog hoda, jer smo kao Crkva – okupljeno je bilo mnoštvo vjernika: djece, skauta, pripravnika na svetu Krizmu, mladih, pjevača, roditelja, obitelji, naših starih – putujući Božji narod koji ide prema vječnoj domovini. Hodočasnički hod i procesiju pratila je molitva sv. Krunice u kojoj su svi sudjelovali molitvom i pjesmom te tako, u ovom mjesecu posvećenom sv. Krunici, posvjedočili i svoju vjeru ulicama našega grada.

Na starom groblju, na punti Križa, u staroj crkvi sv. Križa koja tamo stoji više od šest stoljeća, čuva našu vjeru, povijest i kulturu, povezani u duhu s našim pređima, i u molitvi za njih, proslavili smo svetom Misom dan posvete crkve i zajedništvo vjere koje nas izgrađuje i povezuje kao živu Crkvu, zajednicu Isusovih učenika koja slavi sveta otajstva.

Proslava i dan posvete crkve, radosni je događaj koji je ujedinio mnoge generacije vjernika i župljana, ujedno nas duhovno povezao sa našim pređima, te nas potaknuo na daljnje življenje i svjedočenje kršćanskog života i odgovornosti prenošenja vjere i baštine budućim naraštajima.

don Franjo Glasnović

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 19 Listopad 2022 22:05
djelomob1.jpg