Slavlje Prve svete pričesti u župi Našašća svetog Križa u Vodicama

Slavlje Prve svete pričesti u župi Našašća svetog Križa u Vodicama ŠIME STRIKOMAN
Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

U našoj župi Našašća sv. Križa u Vodicama, proslavili smo Prvu svetu Pričest, 14. svibnja 2023. u znaku zahvalnosti za 725 godišnjicu šibenske biskupije. Šezdeset prvopričesnika odjeveni u bijele haljine prvi puta su pristupili k stolu Gospodnjem i blagovali Isusovo tijelo.
Za ovaj dan, naši prvopričesnici, pripremali su se od listopada prošle godine, redovitim dolaskom na župsku katehezu na kojoj su upoznavali nauk katoličke vjere o svetim sakramentima. a nedjeljom sudjelovali u svetoj Misi.

Tjedan dan pred slavlje svetih sakramenta, djeca su se sa svojim roditeljima duhovno pripremali.

Svaku večer molili su svetu krunice i sudjelovali u svetoj Misi. Poslije svete Mise uz blagoslov i poticajne riječi župnika don Franje Glasnovića djeca su dobivali prvopričesničke darove.

Osvanuo je dugo očekivani dan 13, svibanj i slavlje sakramenta svete ispovijedi. Pomalo prestrašeni, uzbuđeni, ali s vjerom u Božju ljubav, milosrđe i praštanje, pristupili su pojedinačno svetoj ispovijedi. Kako je bilo lijepo vidjeti nakon svete ispovijedi opuštena, radosna dječja lica.

Po njihovom vanjskom izgledu vidjela sam da su uistinu doživjeli Boga milosrdnog Oca koji ih je primio u svoj nježni zagrljaj.

U nedjelju 14. svibnja slavili smo Prvu svetu Pričest. Bjelina njihovih haljina, čistoća srca, radost u očima, zahvalnost za ovaj dan, razlila se kao i kiša na župsku zajednicu.

Naša crkva odjeknula je dječjim glasovima: „uđite s hvalama na vrata njegova u dvore njegove s pjesmama…“ i sve nas zajedno pozvali na zahvalnost i radost za našu šibenske biskupije.

Lijepo je ih je bilo vidjeti i čuti njihovu pjesmu, molitvu, pobožnost i sudjelovanje u Svetoj Misi koju je predslavio župnik don Franjo Glasnović.

Radosno i uzbuđeno pristupili su Kristovom stolu, blagovali Isusovo Tijelo, postali „živo svetohranište“, pjevajući i moleći: Isuse, Isuse u maloj bijeloj hostiji, Isuse, Isuse u srcu mi ostani!“
Uskrsli Kriste! Neka se iz njihovih srdaca, kao kapi kiše širi svježina Kristove ljubavi u njihovim obiteljima, školi i gradu. Neka ostanu vjerni nedjeljnoj svetoj Misi, i neka potiču i pozivaju svoje roditelje da zajedno s njima redovito sudjeluju na Misi kako bi svi zajedno doprinijeli da se šibenska biskupija i naša župa još dublje ukorijeni u Krista bez koga nema života.
Zahvaljujemo i našem Josipu (Joli) Mateša koji je izradio vidljivi znak ucijepljenosti naših prvopričesnika u šibensku biskupiju. Vjerujemo i nadamo se da će im Crkva uvijek biti „Majka i Učiteljica“, i da nikada neće zaboraviti ovaj dan.

s. Klara Pavlović
Franjevka od Bezgrješna

foto: Šime Strikoman

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 15 Svibanj 2023 14:42
djelomob1.jpg