18. kolovoza - Blagdan sv. Jelene Križarice

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Majka rimskog cara Konstantina Velikoga, Jelena, poznata kao Križarica, obratila se kršćanstvu nakon što je njezin sin, Konstantin, ostvario pobjedu nad suparnikom Maksencijem. Njezina vjera bila je tako snažna da je potaknula izgradnju mnogih crkava. U osamdesetoj godini svog života, odlučila je hodočastiti u Jeruzalem, gdje je pokazala posebno zanimanje za brdo Kalvariju, mjesto Kristova raspeća.

Tokom svojeg boravka u Jeruzalemu, Jelena je naredila seriju iskapanja na brdu Kalvariji. Legenda kaže da je pronašla dijelove tri križa te natpis "INRI", koji je bio postavljen na Isusov križ po naredbi Pilata. Da bi utvrdila koji od tih križeva je bio onaj na kojem je Isus bio razapet, legenda kaže da je dovela teško bolesnu osobu i stavila ga na svaki križ. Kada je bolesnik dodirnuo pravi križ, iznenada je ozdravio.

Sv. Euzebije hvali Jelenu govoreći da je "zbog svoga kršćanskog života vrijedna vječne uspomene", dok ju Sv. Ambrozije opisuje kao "veliku ženu svete uspomene". U umjetničkim prikazima, Jelena se često prikazuje s krunom na glavi držeći Isusov križ, zbog čega je i dobila nadimak Križarica. Uz križ, često nosi i čavle i čekić. Ponekad je možete vidjeti kako drži model Svetog groba, a ponekad joj križ pridržavaju i anđeli. Primjerice, u župnoj crkvi Našašća sv. Križa u Vodicama možete vidjeti stropnu sliku sv. Jelene Križarice. Njezin blagdan se obilježava 18. kolovoza.

Poslijednja izmjena dana Petak, 18 Kolovoz 2023 22:48
djelomob1.jpg