Proslavljen dan posvete stare Crkve sv. Križa

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Godine i stoljeća idu, generacije ljudi i vjernika, prolaze i nove dolaze, vjera i crkva ostaju čvrsto utemeljeni na „tvrdom temelju“ Isusu Kristu.

Potaknuti slavljem Jubileja 600. obljetnice posvete stare crkve sv. Križa na Punti i starom groblju, kao i slavlja blagoslova obnovljene crkve koju smo potpuno uredili i restaurirali 2021. sa željom da se ta tradicija i dalje nastavi, da ovaj datum uđe u povijest župe i Grada koji će nas povezivati u slavlju vjere i ove godine smo upriličili slavlje dana posvete crkve.

Slavlje je započelo hodočasničkom procesijom iz župne crkve i nastavljeno hodom i molitvom svete krunice ulicama našega Grada.

Procesija je bila znak našega zemaljskoga i vjerničkog hoda, jer smo kao Crkva – usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama i jakim jugom, okupio se je dobar broj vjernika – putujući Božji narod koji ide prema vječnoj domovini.

Hodočasnički hod i procesiju pratila je molitva sv. Krunice razmišljajući Otajstva svijetla, u kojoj su svi sudjelovali molitvom i pjesmom te tako, u ovom mjesecu posvećenom sv. Krunici, posvjedočili i svoju vjeru ulicama našega grada.

Na starom groblju, na punti Križa, u staroj crkvi sv. Križa koja tamo stoji više od šest stoljeća, čuva našu vjeru, povijest i kulturu, povezani u duhu s našim pređima, i u molitvi za njih, proslavili smo svetom Misom dan posvete crkve i zajedništvo vjere koje nas izgrađuje i povezuje kao živu Crkvu, zajednicu Isusovih učenika koja slavi sveta otajstva.

don Franjo Glasnović