Hodočašće i izlet na Buško jezero, u Livno i Tomislavgrad za gospođe koje uređuju i čiste župnu crkvu u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

I ove godine, na već svoj ustaljeni dan, 8. listopada, skupina gospođa koje pomažu oko uređenja i čišćenja naše župne crkve u Vodicama, zajedno sa s. Lidijom koja sve to vodi i koordinira te Župnikom koji je sve pripremio i organizirao, imala je svoje hodočašće i izletnički dan na Buško jezero, u Livno i Tomislavgrad. Ovo je prvi puta da se hodočašće i izlet organiziralo izvan naše Domovine.

 

Prva postaja na hodočasničko-izletničkom putu u BiH bio je livanjski kraj i grad Livno, gdje smo kratkom šetnjom pogledali grad, u kojem su neki popili jutarnju kavu, a jedna skupina sa Župnikom posjetila i razgledala župnu crkvu Svih svetih i u njoj se pomolila.

U livanjskom franjevačkom samostanu na Gorici, koji vode franjevci provincije Bosne Srebrene, u prekrasnoj i velikoj samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla, kao središnji dio hodočasničko-izletničkog puta slavili smo sv. Misu koju je predvodio Župnik, a liturgijsko pjevanje je animirala naša s. Lidija, koja je nakon završetka misnog slavlja zasvirala na prekrasnim, novim i velikim orguljama.
U samostanu smo, uz stručnog vodiča, razgledali crkvu, samostanski muzej i galeriju. Samostanski muzej i galerija, koji smo posjetili u svome postavu izlaže i čuva neprocjenjivo duhovno-povijesno i kulturno blago livanjskog kraja i toga dijela BiH. Artefakti koje smo vidjeli, od prapovijesti do suvremenih slika u galeriji, pravo su bogatstvo povijesti toga kraja.

 

Okrepu i ručak imali smo na Buškom jezeru, u Eko selu Grabovica, u predivnom ambijentu prirode s prekrasnim pogledom na jezero. Za vrijeme ručka naša časna Lidija je gospođi Anki Ivas, koja je slavila svoj rođendan, u ime skupine uručila prigodni poklon. A gospođa Anka je sve počastila prekrasnim kolačima koje je pripremila za ovu prigodu. Nakon ručka razgledali smo ljepotu eko sela i mnogovrsne životinje koje su u njemu, neke najhrabrije su se oprobale i u jahanju.

Drugi dio putovanja je bio posjet duvanjskom kraju i Tomislavgradu. U Tomislavgradu smo posjetili franjevački samostan i župnu crkvu sv. Mihovila arhanđela, koje vode franjevci hercegovačke provincije. U sklopu samostana najprije smo pogledali baziliku i župnu crkvu sv. Mihovila arhanđela koja je sagrađena od 1925.-1940. godine u obliku starohrvatske bazilike u spomen proslave 1000. obljetnice krunidbe kralja Tomislava. U samostanu smo uz stručno i ljubazno vodstvo te gostoprimstvo braće franjevaca posjetili franjevački muzej „Fra Jozo Križić" i razgledali bogatu njegovu baštinu koja je lijepo predočena u sakralnoj, arheološkoj, etnografskoj, numizmatičkoj, filatelističkoj i afričkoj zbirci te galeriji umjetnina i slika.

Na povratku, treći dio našega hodočašća je bio posjet samostanu-karmelu sv. Ilije na Zidinama, na Buškom jezeru koji vode braća redovnici karmelićani. U sklopu samostana posjetili smo i razgledali prekrasno novouređenu kapelicu sv. Terezije i posjetili samostansku crkvu sv. Ilije proroka , te na kraju prošetali samostanskim dvorištem koje je na samom Buškom jezeru.

Na kraju smo Bogu zahvalili molitvom, kako i priliči mjesecu listopadu, molili smo sv. krunicu koju je predvodila naša slavljenica gospođa Anka. U večernjim satima smo sretno i radosno stigli u naše Vodice puni dojmova iz hodočašća i izleta, kao i zadovoljstva što smo još jednom i ove godine na ovom hodočašću doživjeli ljepotu naše vjere i kršćanskog zajedništva te zahvalnost koja nam je i ovom prigodom bila iskazana za ljubav, brigu i pomoć u uređenju i čišćenju naše župne crkve.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 10 Listopad 2016 10:29
djelomob1.jpg