Desto desk
Župne

Župne (292)

Hrvatski Caritas, odlukom HBK, provodi akciju pod nazivom „ Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“.  Njezina svrha je da se vjerničkoj i općoj javnosti u Republici Hrvatskoj osvijesti što nas sve s Crkvom i Hrvatima u Bosni i Hercegovini veže  – u geopolitičkom, kulturnom, znanstvenom, sportskom, demografskom, vjerskom i svakom drugom smislu – i zašto je za Republiku Hrvatska od strateške važnosti skrbiti za položaj Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Sestra Manes Puškarić razgovarala je sa sestrom Klarom Pavlović franjevkom od Bezgrješne.

Izvor: Šibenska biskupija

Na poziv ondašnjeg župnika don Frane Šimata, gospodin Miše Mrković, u župi i u župnom uredu Našašća sv. Križa Vodice, započeo je svoj rad i službu župnog suradnika. Svoju službu obavljao je u vrijeme župnika don Frane Šimata, te  nakon njega nastavio u vrijeme sadašnjeg župnika don Franje Glasnović, djelujući u župi i župnom uredu dvadesetak godina.   

Na drugu korizmenu nedjelju 28. 02. 2021. u župnoj zajednici Vodice na svetoj misi bio je oproštaj od dugogodišnjeg župnog suradnika Miše Mrkovića.  

U prigodi oproštaja na kraju svete Mise župnik don Franjo Glasnović je napomenuo da je župni suradnike Miše Mrković u župi djelovao  dvadesetak godina i surađivao s prethodnim župnikom blagopokojnim don Franom Šimatom desetak godina te sa sadašnjim župnikom više od deset godina. U svom dugogodišnjem radu pokazao je profesionalnost, moralnost, poštenje, povjerenje, diskreciju te želju i spremnost pomoći u  izgradnji Crkve i župe Vodice. U župnom uredu je vodio poslove administracije i onoga što je bilo vezano uz župni ured a očitovalo se  u upisu sv. Misa, zapisu podataka u župnu bazu koja je digitalizirana.  Uredno, savjesno  i točno vođenje župnih knjiga.   Župi i župniku pomagao je i u projektima oko materijalne izgradnje: veliki projekt izgradnje Okita, obnova  Kampanela, Bažane – pastoralnog centra i započete obnove župne crkve Našašća sv. Križa   

Župnik je na kraju izrekao i riječi zahvale: 

„Dragi Miše, i ako su naše ljudske hvale nedostatne i nedovoljne, ipak izričem u ime svih naših župljana s kojima ste se susretali i pružali im pomoć u župi, u ime časnih sestara, svećenika i đakona koji su djelovali u ovoj župi te u moje osobno ime, veliko hvala za sve što ste činili i učinili. Gospodin neka vam bude najveća nagrada.  U ime zahvalnosti primite ovaj naš simboličan dar.“

Započinjemo sveto i milosno vrijeme korizme. Post, molitva i milostinja, kakvima ih je Isus predstavio u svojemu propovijedanju (usp. Mt 6, 1-18), uvjeti su i izraz našega obraćenja. Put siromaštva i odricanja (post), pogled i geste ljubavi prema ranjenom čovjeku (milostinja) i sinovski dijalog s Ocem (molitva) omogućuju nam uosobiti iskrenu vjeru, živu nadu i djelatnu ljubav.

Na tom putu treba nam poticaj i program kako ići i plodonosno ga ostvariti. 

Papa Franjo nam daje poticaje i usmjerenja. Pročitajmo njegovu korizmenu poruku.

Odvažimo se i krenimo  s Gospodinom u korizmenom hodom.

https://www.sibenska-biskupija.hr/korizmena-poruka-pape-franje/

Svaki put da bi ga se prošlo i došlo do cilja zahtjeva napor i borbu. Na njemu doživljavamo poteškoće i nailazimo na različite zapreke. To nas još više potiče da ne odustanemo i kada posrnemo, već idemo prema cilju.  

Po Kristu raspetome i njegovu križu kojega nasljedujemo u korizmenom hodu idemo prema svome cilju i Uskrsnuću. 
„Milost dolazi tek nakon iskušenja, nemoguće je dospjeti do vrhunca milosti bez tereta poteškoća. Mjera darova raste usporedo s posvećenjem napora.. To su jedine prave ljestve za raj, i bez križa nema puta kojim bi se mogli popeti do neba." 
Sv. Ruža Limska
 

"Ljestve do neba" - Josip Mateša

Vjernici župe Našašća svetog Križa iz Vodica tradicionalno su na u srijedu 10. veljače hodočastili u župu Srima na misno slavlje prigodom proslave blagdana  bl. Alojzoija Stepinca. Hodočasnike je predvodila pastoralna suradnica u župi vodice sestra Klara Pavlović.

Hodočasnika je ove godine bio manji broj zbog epidemioloških mjera, ali unatoč tome kako su istaknuli vjernici hodočašće su održali i molili se na iste nakane kao i prijašnjih godina.

Izvor vijesti i foto: Šibenska biskupija

Povodom Blagdana blaženog Alojzija Stepinca (10. veljače) donosimo vam nekoliko prigodnih fotografija i članaka koje je Dinko Križan Vučak pronašao u Danici iz 1939. i 1940. godine. Za one koji to ne znaju, blaženi Alojzije Stepinac je zaštitnik srimarske župe. 

U VIDEU koji možete pogledati ispod don Josip Mužić, profesor na KBF-u u Splitu govori o Božićnom čudu na Okitu i fenomenu čuda koja su se događala u povijesti Crkve.  

U utorak 26. 01. 2021. u 17h u župnoj crkvi u Vodicama biti će se misa zadušnica za pokojnog Filipa Vučka.

Filip Vučak je preminuo 16. 01. 2021, a pokopan je u Zagrebu, na svetoj misi zadušnici u našoj župi, moliti ćemo za ovoga našega sumještanina i istaknutoga kršćanina i rodoljuba.

U caritativnoj akciji koju je organizirala župa Vodice za potrebne nastradale u potresu u Petrinji, Sisku i Sisačkoj biskupiji a koja je u župi bila od srijede 30. 12. 2020. do nedjelje 10. 01. 2021. pod nazivom „Caritativni dar i svjećica za Petrinju, Sisak i Sisačku biskupiju“  župljani i vjernici Vodica od svojih darova i priloga prikupili su i darovali 26.727.50 kn. 

Kako je i bilo najavljeno u akciji, Župa Vodice je iz svoga interventnog caritativnog fonda darovala još 30.000 kn. 

I ako se uvijek treba držati evanđeoskog načela i Kristova zahtjeva: „Kad dale daješ milostinju, ne trubi pred sobom(…) Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti! (Mt 6, 2-4) ovo smo objavili radi transparentnosti i na znanje vjernicima koji su svoje darove i priloge dali.

Cjelokupni iznos od 56.727.50 kn župa Vodice će preko Šibenske biskupije i caritasa Sisačke biskupije darovati najpotrebnijima i nastradalima u potresu. 

Od srca želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli, kao i našim župljanima i darovateljima koji su se otvorena srca odazvali ovoj akciji i svojim prilozima pomogli one ugrožene u potresu i najpotrebnije. 

Zahvaljujemo se i našim dobročiniteljima i darovateljima koji daruju svoje caritativne darove za caritas i onima koji svoje darove daruju za potrebne, kroz svjećice koje upale u ž. crkvi. 

Hvala vam što živite evanđeosku ljubav i svjedočite kršćansku vjeru na djelu i braću ljubite djelom i istinom.

don Franjo Glasnović

U statistici župe Vodice, kao i prijašnjih godina, donosimo tri kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koji su registrirani u protekloj godini. 

Dragi sumještani i župljani, braćo i sestre u Kristu,

Sve su nas dirnule i potresle vijesti i slike današnje elementarne nepogode i razornog potresa koji je zadesio Petrinju, Sisak, obližnja mjesta, Sisačku biskupiju i našu Domovinu. 

Opet smo pozvani pokazati svoju solidarnost, humanost, kršćansku  ljubav i vjeru na djelu. Hvalevrijedno je što su se već mnogi uključili u različite humanitarne akcije i pomoći za nastradale. Mnogi će, u to iskreno vjerujemo, opet pokazati naše domovinsko zajedništvo i  veliko hrvatsko srce. 

Naša župa u Vodicama organizira caritativnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za nastradale u Sisačkoj biskupiji koji će se uplatiti  Caritasu Sisačke biskupije kao pomoć nastradalima. Uz Petrinu i Sisak nastradalo je još mnogo drugim mjesta i župa kojima je potrebna naša pomoć.

Pozivamo sve koji mogu i prema svojim mogućnostima da svoja novčana sredstva daruju u Caritasovu kutiju koja će biti u ž. uredu i nedjeljom u ž. crkvi na svetim misama. 

Akcija će biti od srijede 30. 12. 2020 – do nedjelje 03. 01. 2021. Ured je otvoren kroz jutro od 9-12h i popodne od 17 do 17.40 prije večernje mise.  Kutija će biti u crkvi na svim sv. Misama u nedjelju. 

Može se  darovati novčani prilog caritasu i za potrebne, svjećicom koja se može upaliti u ž. crkvi a novčani prilog se daruje u kasici svijeća. Crkva je otvorena tijekom cijeloga dana. 

Župa Vodice će iz svoga caritativnog interventnog fonda za potrebite uplatiti zajedno sa prikupljenim darovima vjernika i svoj iznos koji će se darovati Sisačkoj biskupiji i njezinu caritasu. 

Bog nam se u Božiću darovao i pozvao nas da mi po njemu budemo dar jedni drugima.

Braću ljubimo djelom i istinom!

don Franjo Glasnović
 

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close