03 Lip 2018

Nagradni izlet i hodočašće djece i mladih u Zadar i Vranu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
0

Subota, 2. lipnja, bila je radostan dan za našu djecu i mlade župljane. Naime, zajednica od oko 80-tak, koji su kroz proteklu školsku godinu bili aktivni u životu župe i vršili ulogu pjevača u dječjem crkvenom zboru, bibličara, župnih čitača i ministranata, zajedno s našim župnikom don Franjom Glasnovićem, te sa svojim voditeljima s. Lidijom Grgat i vjeroučiteljicom Valerijom Buha posjetili Zadar i Vranu.


Dva autobusa naših mladih aktivnih župljana najprije su stigli u zadarsku katedralu sv. Stošije ili Anastazije. Predvođeni domaćim katedralnim župnikom, upoznali smo se s temeljnim činjenicama o toj najvećoj katedrali u Hrvatskoj, te posjetili grobove prethodnih zadarskih biskupa. Članovi crkvenog dječjeg zbora svojom pjesmom dali su slavu i hvalu Bogu i osjetili svu melodioznost crkvenog prostora.

Napustivši zadarsku katedralu, posjetili smo i jedinstvene orgulje na svijetu - morske orgulje. Nakratko smo se odmorili uz njihov moćan, pomalo mističan zvuk koje smo udružili svojim radosnim pjevanjem „Aleluja“, produživši tako raspjevani do nadasve zanimljivog „Pozdrava suncu“…

Gostoljubiv domaćin u crkvi sv. Šime progovorio nam je o nadaleko poznatom sarkofagu sv. Šimuna kojeg u svetištu pridržavaju dva anđela. Zanimljivo je da su anđeli napravljeni od istopljenog bakra jednog topa, koji je pak prije također napravljen od rastaljenog crkvenog zvona. Tako se crkveni predmet – zvono, u tom neobičnom kruženju, opet crkvi vratilo kroz dva velika anđela – postolja sarkofaga sv. Šimuna.

Osvježeni sladoledima, kojima nas je počastio Župnik, krenuli smo u Vranu gdje su u predivnoj prirodnoj galeriji svetišta sv. Nediljice naše bibličarke osmašice Martina Tarle i Lucia Bačić uz pomoć Iris La Mazza, organizirale dinamičnu i zanimljivu igru za sve sudionike ovog hodočašća.

Napominjemo da su Martina i Lucia , zajedno s još dvije djevojke iz naše župe, ove godine polazile tečaj za župne animatore i još samo trebaju proći ljetnu specijalizaciju da bi dobile certifikat za djelovanje. Uz već određeno djelovanje kroz bibličare u kojima su se jednom okušale kao animatorice susreta, ovo je njihovo prvo samostalno animatorsko vodstveno djelovanje kroz koje stiču samopouzdanje, spretnost i druge potrebne vještine za vođenje župne grupe.

0-02-05-0c77b87a0b5b51f297409184fce2208ef422f4c9bf004ad1fef14d15e7cb9415_c90e104b.jpg

Sretni, raspjevani i pomalo umorni što od vrućine što od sadržajnog i jako bogatog programa, vratismo se svojim Vodicama.

I napomena: osobito raduje činjenica što ovo nisu sva djeca aktivno prisutna u životu naše župe.

Istine radi, dio djece pripadnika gore navedenih zajednica nije mogao ići na hodočašće jer se ono datumom poklopilo s ostalim vrlo bitnim zbivanjima…

Tako da smo poveli sve koji su aktivni u životu župe i koji su željeli ići ali su bili spriječeni, zasigurno bi nam trebao još jedan autobus. Radujemo se svakom rastu i napretku naših mladih na kojima počiva budućnost ovog mjesta i ove župne zajednice! Naročito se radujemo napretku i rastu u onome što je čovjeku kršćaninu specifično: u duhovnosti, vjeri, ljubavi i svijesti odgovornosti za svoju župu.

U prilogu galerija slika našeg Ante Marića koji se trudio zabilježiti mnogo zanimljivih detalja.
V.B.

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica